Суспільство

Чернігівська поліція закликає громадян не замовчувати домашнє насильство

Домашнє насильство – це порушення прав людини, за яке передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. На допомогу всім, хто потерпає від домашнього насильства в обласному центрі, 24/7 прибувають поліцейські сектору протидії домашнього насильства Чернігівського райуправління поліції.

На захист всіх, хто потерпає від фізичного, сексуального, психологічного чи економічного насильства, стають 10 кваліфікованих поліцейських, які не лише допоможуть у вирішенні конфліктної ситуації, а й «тут і зараз» припинять насильство. І не має різниці, чи потерпілою стороною стає дорослий, чи допомоги потребує дитина.

З початку року в Чернігові поліцейські здійснили 1324 виїзди на повідомлення про вчинення домашнього насильства. З них 981 випадок підтвердився. Про це повідомляють у поліції Чернігівського району.

За фактами вчинення домашнього насильства поліцейські відкрили 35 кримінальних проваджень, на кривдників склали 829 адміністративних протоколів та винесли 744 ТЗП (терміновий заборонний припис виноситься кривднику уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров’ю постраждалої людини з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення).

Яке покарання для кривдника

На кривдника складається адміністративний протокол за статтею 173-2 (вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування). Санкція статті передбачає штраф від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, або адміністративний арешт на строк до 10 діб.

Якщо кривдник вчиняє домашнє насильство вдруге чи втретє, тоді відкривають кримінальне провадження за статтею 126-1 (домашнє насильство). Санкція статті передбачає громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 5 років, або позбавлення волі на строк до 2 років.

Кримінальна відповідальність за скоєння домашнього насильства передбачена в Україні з 2018 року.

Куди звертатись по допомогу

Якщо ви або хтось із ваших рідних чи знайомих зазнали будь-якого з видів насильства або розумієте, що існує така загроза, пам’ятайте, що найголовніше правило – НЕ МОВЧАТИ!
Негайно телефонуйте до поліції за номером 102 або ж за телефонами: 1547 – цілодобова безоплатна «гаряча лінія»; 0-800-500-335 – анонімна безоплатна Національна «гаряча лінія», 0-800-213-103 – безоплатна правова допомога.

«Розірвати коло насильства хоч і важко, та можливо. Головне правило – не мовчати! Подолаємо домашнє насильство разом», — йдеться у повідомленні.

Ще статті по темі

Back to top button