Суспільство

Чернігівська станція переливання крові припиняє виробництво альбуміну та позбудеться піддослідних тварин

Обласна станція переливання крові відмовляється від виготовлення альбумінів – препаратів, що використовуються для введення пацієнтам, яким проводять крововтратні оперативні втручання.

За словами головного лікаря закладу Павла Герасименка, станція змушена припинити виробництво альбумінів через неможливість виконання особливих вимог Міністерства охорони здоров’я, що їх відомство висуває до цього специфічного процесу у подібних закладах.

— Така ситуація не тільки в Чернігові, а й практично по всій Україні. Утім, пацієнти лікарень без альбумінів не залишаться, адже держава повинна потурбуватися про те, щоб їх виготовляли в окремо створених центрах, що забезпечили б потребу в альбумінах усіх регіонів України, — зазначив Павло Герасименко.

Нині обласна станція переливання крові продовжує виготовляти три види трансфузійних середовищ – еритроцитарну і тромбоцитарну маси, а також людську плазму крові, забезпечуючи ними лікувально-профілактичні заклади Чернігівщини у повному обсязі.

Крім того, через припинення виробництва альбумінів станція змушена позбутися свого віварію, де перебувають піддослідні кролі та лабораторні миші.

— Тварини – невід’ємна частина виготовлення препаратів і компонентів крові, — пояснює головний лікар. — На кролях ми визначаємо пірогенність препаратів, а на мишах – аномальну токсичність, адже у лікувальну мережу ми не можемо направити препарати, що не пройшли суворий контроль на піддослідних тваринах. Загалом кролів та мишей ми тримали понад 45 років і ось тепер почнемо від них відмовлятися.

Відтак, подальшу долю пухнастих тваринок (а нині у віварії станції живуть близько 40 кролів та невизначена кількість мишей, бо кожного дня їх «поголів’я» змінюється) вирішуватиме Управління охорони здоров’я облдержадміністрації.

Ще статті по темі

Back to top button