Суспільство

На Чернігівщині майже 9 тисяч пам’яток та визначних місць

Щорічно 18 квітня у світі відзначається Міжнародний день пам’яток та визначних місць, головною метою якого є збереження видатних надбань культурної спадщини.

Про це ЧЕline повідомили у Головному управлінні статистики у Чернігівській області.

За кількістю пам’яток Чернігівщина входить у першу десятку областей України. За даними Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, на кінець 2016р. в області на державному обліку перебували 8788 пам’яток. З них п’яту частину занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією національного значення та 4% – місцевого.

Майже дві третини (64%) об’єктів, зосереджених на території області, складають археологічні пам’ятки, 35% – історичні та 1% – монументального мистецтва. Більше половини пам’яток входять до складу комплексів (ансамблів) та заповідників. Серед них – національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній», національні історико-культурні заповідники «Качанівка» та «Гетьманська столиця».

На початок минулого року 420 пам’яток потребували проведення ремонтно-реставраційних робіт. В основному це пам’ятники воїнам-землякам та братські могили загиблих під час Великої Вітчизняної війни.  За рік ремонтні роботи було завершено на 250 об’єктах. На 174 пам’ятках їх завершення перенесено на наступний рік.

На всі види ремонтно-реставраційних робіт та інші заходи з охорони культурної спадщини у 2016р. асигновано та освоєно 3 млн.грн. Більшість коштів (86%) виділено з місцевого бюджету, решта – з інших джерел.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button