Суспільство

Чернігівські екологи – про причини та наслідки цвітіння води влітку

Цвітіння води – це природний процес, причиною якого є активне розмноження мікроскопічних водоростей (переважно синьо-зелених).

Основними причинами цвітіння вод є:

•         висока концентрація поживних речовин у воді (сполуки азоту і фосфору),

•          стабільна висока температура,

•   посуха, видобуток води для зрошення, споживання та запасання, регулювання річок водосховищами й дамбами, що сприяє послабленню потоків води у річкових системах (вода рухається повільніше або стає стоячою, що стимулює ріст водоростей).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільше лівобережне озеро на Чернігівщині у заплаві  Десни — Хотинь

Для України найбільш масовим є синьо-зелене цвітіння води, яке крім зміни кольору води створює ще й неприємний запах. Поширення цвітіння водойм у нашій країні має антропогенну природу:

  • уповільнення течії води у річках, перетворення їх на каскади водосховищ;
  • збільшення антропогенного навантаження: надлишок стічних вод, що надходять із міст, промислових та аграрних підприємств, містять сполуки нітрогену, фосфору, заліза, кремнію та органічні речовини;
  • застосування у сільськогосподарському виробництві мінеральних (фосфатних і азотних) та органічних добрив;
  • домашнє використання певних мийних засобів (пральні порошки, засоби для миття посуду, порошки для чищення), що сприяє забрудненню фосфатами.

За достатньо високої температури води усі ці види забруднення вод стають джерелом живлення для синьо-зелених водоростей, які швидко розмножуються, перетворюючись на екологічну катастрофу. Особливо небезпечними для людини і тварин є початкові моменти, коли відбувається розкладання біомаси водоростей, в цей час виділяються токсичні продукти розпаду.

Згідно досліджень науковців, саме в останнє десятиліття у водойми потрапила найбільша кількість сполук азоту та фосфору, які є каталізаторами цвітіння води. Викидання каналізаційних стоків, аварії на очисних станціях також роблять внесок у збагачення водойм поживними речовинами, активне використання води заводами та фермерськими господарствами призводить до обміління річок, що створює оптимальні умови для росту водоростей.

Відділом інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Чернігівській області здійснюється регулярний контроль за показниками складу і властивостей проб вод природних водойм області. Особлива увага приділяється відбору проб та проведенню аналітичних вимірювань гідрохімічного складу в періоди, коли спостерігається значне підвищення температури навколишнього середовища, протягом повені та при виникненні загроз критичного зменшення вмісту розчиненого кисню, що може негативно вплинути на життєдіяльність водних біоресурсів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button