Суспільство

Чернігівські корені видатного педагога: в Новгород-Сіверському музеї взялися за відновлення пам’яті про рід Ушинських

Співробітники музею «Слово о Полку Ігоревім», що знаходиться у Новгороді-Сіверському, взяли під свою опіку могили батьків видатного українського педагога Костянтина Ушинського, похованих на території населеного пункту.

Днями вони упорядкували самі могили, щоб сюди могли приїздити люди на екскурсії. Серед планів – замінити огорожу.

Тут розповідають, що життя видатного педагога тісно пов’язане з Чернігівщиною. Адже його батько родом саме з Новгород-Сіверщини, а мати мала тут земельні володіння. А в самому місті, біля нинішнього Покровського кладовища, було її помістя.

Хоча Костянтин Ушинський народився в Тулі, та все його свідоме дитинство та професійне становлення проходили саме на Чернігівщині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Левко Ревуцький — видатний український музикант і мислитель

Навчався майбутній педагог у Новгород-Сіверській чоловічій гімназії, де здобув достойну освіту.

«Він згадував Новгород-Сіверський і наші живописні кручі. Описував квіти, які бачив дорогою до гімназії, як йому тут було добре, та свої враження. Новгород-Сіверщина справила неабиякий вплив на формування особистості Костянтина Ушинського у його підліткові та студентські роки, саме тоді, коли закладаються підвалини характеру та вподобань людини», – наголошує Олена Радченко, заступник директора з науки історико-культурного музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім».59869051_336714030381482_3937946636281446400_n

Ще статті по темі

Back to top button