Суспільство

Чернігівські педіатри розповіли про цілющі властивості грудного вигодовування (Відео)

Протидіє раку молочної залози та ожирінню, зміцнює імунітет і убезпечує від цукрового діабету — це не панацея з аптеки, це грудне вигодовування. Відсьогодні почався світовий тиждень, присвячений цьому єднанню матері та дитини.

«Грудне молоко — це такий витвір природи, який повністю забезпечує дитину самими головними компонентами», — розповідає Тетяна Андреева, лікар-педіатр вищої категорії Чернігівської дитячої поліклініки №1.

Корисне грудне вигодовування як для мами, так і для немовляти. Для дитини — це поживні речовини, вітаміни, мікроелементи й природний імунітет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відмовились від дитини: двохмісячна Полінка шукає батьків

«Захист від інфекційних хвороб і плюс ще доведено, що грудне молоко сприяє сенсорному розвитку й розумово інтелектуальному розвитку дитини в подальшому. Тобто це закладання імунітету і інтелекту на все життя», — говорить Тетяна Андреева, лікар-педіатр вищої категорії Чернігівської дитячої поліклініки №1.

Для мам — єднання з дитиною і профілактика комплексу хвороб.

«Це антираковий, профілактичний засіб. Доведено, що рак молочної залози і яєчників зменшується, якщо мати годує дитину грудьми. Це профілактика цукрового діабету, ожиріння, соматичних хвороб кровообігу», — зазначає Тетяна Андреева, лікар-педіатр вищої категорії Чернігівської дитячої поліклініки №1.

Педіатри радять годувати майже до трьох років. І рекомендують не вірити міфам про шкоду для матері в годуванні після того, як дитині виповниться рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ розпочинає кампанію з вакцинації від дифтерії та правця “Вакциновані – значить захищені”

«Майже до трьох років мати може годувати грудьми дитину. До шести місяців повністю молоко задовольняє потреби дитини. В другому півріччі це десь 80%. А на другому-третьому році 30% поживних речовин може задовольняти грудне молоко», — говорить Тетяна Андреева, лікар-педіатр вищої категорії Чернігівської дитячої поліклініки №1.

Натомість наслідки штучного вигодовування, особливо до року, можуть створити безліч проблем. Це і анемії, і рахіти, і діареї, і часті інфекційні захворювання. Попри те що грудне вигодовування це добре, в Чернігові майже немає умов для його реалізації поза домівкою. А робити це на вулиці здебільшого вважають неетично.

«Ні. Ну це таке інтимне, і воно повинно бути більш приховано».

«Ну прикритись, сховатись. Але кормити: якщо треба, то треба».

«Погано. Адже оточуюче середовище зараз яке. Ось роботи йдуть».

Нині в Чернігові діє ініціатива щодо відкриття таких собі кімнат матері й дитини.

«Це місце, де мама може сісти й погодувати дитину, перевдягнути її, помити руки і викинути той же самий підгузок. Тобто вимоги досить нескладні, і їх можна реалізувати буквально в кожному кафе», — розповідає Наталія Воскресенська-Павленко, ініціатива «Комфортне батьківство».

Сьогодні абсолютно адаптованих кімнат немає зовсім, частково придатних шість — у дитячих поліклініках, великих торгових центрах і «Макдональдсі».

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button