Суспільство

Чернігівські поліцейські розповіли школярам, як протидіяти булінгу

Двоє поліцейських в режимі веб-конференції відверто поспілкувалися зі школярами з усіх куточків області на тему булінгу (систематичного цькування) та роз’яснили їм про відповідальність перед законом за такі діяння.

На базі Чернігівського обласного палацу дітей та юнацтва відбулося засідання тренінгової сесії Чернігівської обласної ради старшокласників, у якому взяли участь інспектор сектору комунікації поліції області Артем Олещенко та поліцейська ювенальної превенції Оксана Зубець. Зустріч відбулася за сприяння відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області.

Під час онлайн-зустрічі правоохоронці разом зі школярами розібралися в гострій проблемі булінгу. Це агресивна і вкрай неприємна поведінка однієї дитини або групи дітей по відношенню до іншої дитини. Булінг супроводжується постійним фізичним, або психологічним впливом.

– Зараз досить поширеним серед молоді є кібербулінг – новітня форма агресії з використанням інформаційно-комунікаційних засобів. Видів кібербулінгу досить багато – це наклеп, різноманітні нападки, образи, перепалки тощо. Одним із різновидів булінгу є хепі-слепінг: це реальні напади на жертву, які знімаються на відео для подальшого розміщення і поширення в мережі Інтернет, – розповів Артем Олещенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліна Малоштан не згодна з судовим вироком щодо своїх кривдниць і подаватиме апеляцію

Цілком закономірно, що присутні на онлайн-зустрічі школярі одразу ж поцікавилися у поліцейського: як протидіяти кібербулінгу та як правильно діяти, якщо цькування в Інтернет-просторі вже відбулося.

– Передусім не слід замовчувати ситуацію – розкажіть про це батькам, вчителям, шкільному психологу, або зверніться до поліції на лінію «102». Не піддавайтеся на провокації і образи – відсутність відповідної реакції жертви призведе до того, що булер втратить до неї інтерес, – радить Артем Олещенко.

Інспектор ювенальної превенції Оксана Зубець роз’яснила присутнім, яке покарання передбачене за булінг:

– За вчинення булінгу (в залежності від самого діяння, його наслідків, віку кривдника) можуть настати різні види відповідальності. Наприклад, цькування неповнолітнього карається штрафом від 850 до 1700 гривень або громадськими роботами від 20 до 40 годин. Така ж поведінка, вчинена групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, каратиметься штрафом від 1700 до 3400 гривень або громадськими роботами від 40 до 60 годин. За булінг, вчинений малолітніми або неповнолітніми особами віком від 14 до 16 років, будуть відповідати батьки кривдника. Також передбачено стягнення штрафу з особи, яка не повідомила правоохоронців про булінг, у розмірі 850-1700 грн.

Методист Чернігівського обласного Палацу дітей та юнацтва, координаторка Чернігівської обласної ради старшокласників Ярослава Мишакова зазначила, що співпраця з поліцією Чернігівської області є вкрай важливою для попередження кібербулінгу в молодіжному та дитячому середовищі.

– Сьогодні ми зібрали старшокласників-лідерів, які беруть активну участь в учнівському самоврядуванні по всій області. У сучасному молодіжному середовищі актуальною та досить гострою є проблема булінгу та кібербулінгу. Наше завдання, як організаторів цього заходу, зробити це середовище безпечним для підростаючого покоління. За допомогою представників поліції ми прагнемо інформувати та попередити школярів про прояви і наслідки цькування та недопустимість цього явища в нашому суспільстві.

Якщо дитина потерпає від кібербулінгу і боїться обговорити цю проблему з дорослими, вона може відвідати сайт Кіберполіції та у рубриці «Зворотній зв’язок» заповнити онлайн-форму в категорії «Повідомлення про онлайн-правопорушення».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Сектор комунікації
поліції Чернігівської області

Ще статті по темі

Back to top button