Суспільство

Чернігівські студенти «приміряють» професію вченого-мікробіолога

В чернігівському Інституті сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва відкрилася Школа молодого науковця.

Запровадили таку ініціативу молоді науковці, які працюють у цій установі. Вони вирішили поділитися власним досвідом зі студентами Чернігова.

«Ми запрошували студентів старших курсів, яких-небудь дотичних спеціальностей. Це, наприклад, студенти хіміко-біологічного факультету «Чернігівського колегіуму», технологічного факультету зі спеціальності «агрономія», можливо, це буде цікаво для тих, хто навчається на спеціальності «біотехнологія». Тобто ми запрошували студентів-бакалаврів, магістрів», – розповіла старший науковий співробітник Інституту мікробіології, кандидат сільськогосподарських наук і співорганізатор школи Анна Кислинська.

Заняття в школі проходитимуть кожного першого понеділка місяця, починаючи з 4 листопада. Заняття заплановані на другу годину дня, аби студентам було простіше відвідувати їх у вільний від навчання час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молоді вчені з Ніжина отримали гранти Президента України

Спершу проводитимуть лекції, на яких студентам надаватимуть початкову інформацію та розповідатимуть про передові розробки інституту, методи досліджень. Лекції в школі передбачені для людей, які вже мають певні базові знання.

Після лекцій у лабораторіях інституту вже проходитимуть практичні заняття, де студенти зможуть спробувати себе в ролі вченого-мікробіолога. Тут подаватимуть основи роботи в лабораторії.

«На першому занятті ми розкажемо про стерильну роботу, як працювати з чашками, з піпетками, з петлями, крючками. Як вирощувати мікроорганізми та зберігати їх десятиліттями під різними шарами спеціальних покриттів. Дуже цікаво буде послухати про пересівання та збереження мікроорганізмів. У нас навіть є колекція, яка має величезне наукове значення. Тут зберігається велика кількість мікроорганізмів, виділених вченими інституту», – пояснює Анна Кислинська.

На наступному занятті студенти досліджуватимуть певні групи мікроорганізмів, де будуть надавати практичні знання з різних дисциплін. Також вони матимуть змогу попрацювати з мікроскопом.

Курс молодого науковця проходитиме на базі різних лабораторій. Саме напрямкам їхньої роботи і відповідатиме тематика кожного заняття.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button