Суспільство

Чернігівський історик пояснив, чому зараз не дає оцінки Євромайдану

Через чотири роки хтось вважає Євромайдан 2013 – 2014 років безпідставною акцією громадської непокори. Інші – досі не можуть забути безжальне побиття студентів і журналістів працівниками «Беркуту» в Києві та відсутність чітких відповідей на конкретні запитання. А для людей, які тоді жили Майданом і на Майдані, – це була революція і боротьба за своє майбутнє та майбутнє своїх дітей. Адже тоді вони вважали, що Майдан формував нову свідомість українців.

Натомість зараз часто можна почути, що бажані зміни не настали, й особливо нікого за смерті Героїв Небесної Сотні не покарали.

Зважаючи на всі ці аргументи, ЧЕline поцікавився в представника Інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергія Бутка, яку ж все-таки роль відіграв Євромайдан у нашій сучасній історії.

За словами фахівця, належну оцінку подіям, що відбувалися на Майдані, історики дадуть через 30-40 років. А ось сучасникам це зробити важко, бо ми пережили ці події і продовжуємо жити в час, коли в державі триває війна, гинуть наші земляки, втрачаються матеріальні ресурси. Та, попри це, жертви на Майдані не були марними і даремними. Адже країна обрала новий курс розвитку. Щоправда, зміни відбуватимуться непросто, бо будуть образи, звинувачення, і за повернення до власної історії доведеться заплатити дуже високу ціну. Але успіхи обов’язково будуть, як вони є в декомунізації.

«За часів Радянського Союзу в людей прагнули знищити відчуття господаря, самоповагу, що владу, коли вона неправа, можна поправляти.

На Майдані ці цінності почали відроджуватись. Кожен громадянин має усвідомити, що те, як будемо жити, залежить тільки від нас самих, і що маємо почуватися господарями на власній землі. 

Нинішній день – це не свято і не тріумфальна хода. Адже попереду в нас дуже багато роботи з повернення до власної української історії. І за це доведеться заплатити дуже високу ціну», – сказав історик.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Нажаль в Україні господарюють всі крім самих Українців…

  2. и ценности с доходами разные у Украинцев.

Back to top button