Суспільство

Чернігівський колектив підкорив столичний простір

Прилукам пощастило мати одразу кілька колективів, що працюють у жанрі українського фольклору.

Один із найшанованіших – народний фольклорний колектив «Калина» міського Будинку культури на чолі з неповторною Марією Іванівною Петренко, яка віддала сцені 60 років свого життя. Та й сам ансамбль унікальний, бо його учасники не тільки гарно співають, а й грають на різноманітних шумових музичних інструментах, відтворюють у постановках народні звичаї та обряди.

За час свого існування, а це понад 15 років, «Калина» об’їздила мало не всю Україну. І скрізь колектив зустрічають із радістю, скрізь прилучани зуміли завоювати любов публіки. Звідусіль артисти привозять призи.

Нещодавно в Ірпені на Київщині відбувся VIII Всеукраїнський фольклорно-етнографічний фестиваль «Золоті ключі» імені Василя Верховинця. До участі організатори запросили 55 вокальних і хореографічних колективів із 10 областей нашої держави. Серед них – і прилуцька «Калина», що вже не вперше підкорює сцену цього фестивалю. До речі, на «Золотих ключах» ансамбль із міста над Удаєм був єдиним представником Чернігівщини.

Номери колективу настільки вразили авторитетне журі, що воно запросило прилучан на гала-концерт. Цієї честі удостоїлися лише 18 учасників фестивалю. Під запальну «Ой, гоп, я гуляла» пританцьовувала вся величезна глядацька аудиторія, що в останню неділю квітня з’їхалася до Ірпеня.

А далі настала черга отримувати заслужені нагороди. Ні в кого не викликала подиву відзнака, вручена «Калині». Прилуцький ансамбль виборов диплом ІІІ ступеня у номінації «Фольклорні колективи». Крім того, за підтримку та розвиток українського мистецтва художній керівник народного колективу МБК Марія Петренко одержала грамоту, а концертмейстер Олександр Ігнатенко – подяку. Отак «Калина» вкотре довела, що на Чернігівщині загалом і на Прилуччині зокрема люблять та вміють співати.

Джерело: priluki.city

Читайте новини ЧЕline у Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button