Суспільство

Чернігівський кордон посилять «пташкою Валькірією»

Волонтери – це особливі люди. Вони завжди там, де важко і де потрібна допомога. Причому підтримують інших за покликом серця, а не з примусу. І доволі часто, привозячи потрібні речі іншим, ризикують своїм життям і здоров’ям. Але інакше не можуть, бо волонтерство для багатьох стає стилем життям. Серед таких – чернігівка Наталка Орлова.

Вона почала волонтерити з перших днів повномасштабного вторгнення. Бо сидіти склавши руки і просто спостерігати за тим, що відбувається довкола, не могла. Звісно, що волонтерська діяльність триває і після вигнання окупантів із Чернігівщини. Наталії разом з однодумцями вже вдалося реалізувати багато різних задумів. І ось нещодавно було оголошено про закриття збору коштів на безпілотний авіаційний комплекс для аеророзвідки і коригування вогню, що має потужні відеокамери для денного спостереження і тепловізійні пристрої для нічних чергувань. Цю потрібну для нашого прикордоння «пташку» охрестили «Валькірією».

«Назбирали ми необхідну суму і вже 600 тисяч гривень сплатили, нині стоїмо в черзі й очікуємо, коли нам її зроблять. Ми цілеспрямовано збирали кошти на безпілотник для Чернігівщини. Ця «Валькірія» оберігатиме наші кордони та допомагатиме військовим. Безпілотник потужніший, ніж дрон. Є відкрита інформація в інтернеті, що ОК «Північ» використовує їх із 2017 року», – у коментарі для ЧЕline зазначила волонтерка Наталія Орлова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти, які втратили батьків під час війни, можуть щомісяця отримати грошову допомогу

Наталія розповіла, що безпілотник попросили добре знайомі військові, яких вона підтримує з часів активної фази війни на Чернігівщині. Потім ці захисники воювали під Бахмутом, а тепер їх повернули на Чернігівщину. Тож і «Валькірія» буде тут.

«Ми так і планували, що вона буде для Чернігівщини, бо вона потрібна. І є домовленість, що вона в нашому регіоні має постійно залишатися», – каже волонтерка.

Збір коштів на «Валькірію» стартував на початку серпня.

«Рахунок у мене був, здається, від 2 серпня. І щойно я його отримала, розпочали збір коштів. Відтоді «Валькірія» здорожчала на 80 тисяч гривень. Перший рахунок був на 720 тисяч гривень, а на момент сплати він уже був 800 тисяч гривень. Але вдалося назбирати таку суму, до того ж отримали підтвердження, що ціна для нас уже не зміниться. Нині ми стоїмо в черзі на виробництво. Дати, коли її обіцяють зробити, я не оголошую. Бо цю дуже важливу інформацію не можу оприлюднити. І питання в тому, що «Валькірію» так просто теж не отримати. В мене є офіційний запит від військових, із печаткою – все як годиться. Я відправляла цей запит виробнику, і хлопці також будуть навчатися управляти «Валькірією». Тобто все серйозно», – пояснює Наталія Орлова.

Оскільки ціна безпілотного авіаційного комплексу велика, збір коштів відбувався хвилеподібно – то активніше, то повільніше.

«Були люди, які долучалися, активно репостили інформацію. Наприклад, Олена Виноград проводила заняття з англійської мови за донати на «Валькірію». Дівчата збирали гроші за допомогою аукціонів. Є компанії, які перераховували кошти. Самі військові долучалися, перераховували кошти, залучали до збору друзів, родини. Громади доєднувалися – одна з них 20 тисяч гривень перерахувала. Найменший донат становив 1 гривню. А великі донати – це п’ятизначні суми від компаній», повідомила волонтерка.

Нині питання з «Валькірією» вже закрите. Тож волонтери працюють далі. Є багато позицій, які треба підтримати. Причому це не амуніція. Так склалося, що Наталія Орлова з однодумцями більше організовують технічні збори – на дрони, тепловізори. Адже спершу спілкуються з військовими, а вони вже визначаються, що їм дійсно потрібне, а без чого можна обійтися на їхніх позиціях.

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button