Суспільство

Чернігівський провайдер отримав штраф за трансляцію заборонених іноземних програм

На підставі отриманої скарги за результатами позапланової виїзної перевірки Національна рада 24 січня ухвалила рішення, відповідно до якого провайдеру програмної послуги із смт Десни Чернігівської області – ПП «Телерадіокомпанія «ТЕЛКОМ» – оголошено попередження і призначено штраф у розмірі 25% суми ліцензійного збору. Упродовж 30 днів ліцензіат зобов’язаний сплатити до державного бюджету України 2401,25 грн та усунути порушення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про радіо, телебачення та зв’язок на Чернігівщині у цифрах

15 листопада 2018 року до Національної ради надійшла скарга від громадянина Ю.В. Ларченка стосовно ретрансляції провайдером ПП «Телерадіокомпанія «ТЕЛКОМ» програм, що не відповідають вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України. Для перевірки його діяльності щодо наявності відповідних порушень регулятор провів моніторинг і позапланову перевірку, які підтвердили, що провайдер із Чернігівщини здійснює ретрансляцію програм, які  не відповідають нормам вітчизняного законодавства і вимогам ліцензії.

Зокрема, Національна рада виявила порушення частини дев’ятої статті 39 і частини другої статті 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», а також пункту 2.3 розділу ІІ Положення про порядок видачі ліцензії провайдерам програмної послуги.  «ТЕЛКОМ» поширював 18 іноземних програм, що не входять до Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України, і 1 іноземну програму (російський телеканал «ТБН»), стосовно якої регулятор ухвалив рішення, що її зміст не відповідає вимогам законодавства України. Окрім того, не в повному обсязі ретранслювалася універсальна програмна послуга, затверджена рішенням Національної ради, а також ліцензіат змінив загальну кількість програм, дозволених ліцензією для ретрансляції.

Національна рада визнала порушення в діяльності ПП «Телерадіокомпанія «ТЕЛКОМ» і застосувала до провайдера програмної послуги санкцію «оголошення попередження», а за ретрансляцію російської програми «ТБН» призначила штраф у розмірі 2401,25 грн (25% суми ліцензійного збору).

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення

Ще статті по темі

Back to top button