Суспільство

Чернігівський священик про війну патріархатів

На початку цього року в Україні сталася трагічна подія, яка сколихнула всю державу. Самогубець, який стрибнув із вікна в Запоріжжі, впав на маленького хлопчика. Через отримані травми дитину врятувати не вдалося.

Ще одним ударом для батьків малюка стала відмова священика Московського патріархату здійснити відспівування. Мовляв, хлопчика хрестили в Київському патріархаті, а отже, священик не має права провести обряд.

Такі дії представника церкви обурили людей, які в багатьох містах України із гаслами «Дитина ні в чому не винна» принесли іграшки до храмів, що належать до Московського патріархату. Так було і в Чернігові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відлуння запорізької трагедії в Чернігові: сварка активістів С14 і парафіян Троїцького собору

Цю ситуацію і досі обговорюють у багатьох містах і селах країни. Зважаючи на це, вирішили запитати авторитетного в нашому краї священика отця Романа, настоятеля Катерининського храму в Чернігові, про його ставлення до події.

Що думаєте про вчинок духівника із Запоріжжя?

Про цю ситуацію вже багато чого сказано, причому різного. Але велика кількість людей по всій країні ставиться до цього ненормально. Звісно, в цій історії можна прикриватися якимись канонами, але не називати їх. З людського, духовного і морального погляду, священик вчинив неправильно.

Справді немає канонів і законів, на підставі яких священик відмовив?

У церковному житті свої закони є. Але термін «канон» – сучасний. Його придумали в 90-х роках задля устрашення людей, які, наприклад, асоціюють себе з Київським патріархатом. Мовляв, він незаконний. Але ж православну релігію нам приніс князь Володимир, і до сьогодні ми віруємо в Христа. А Росія, Константинополь чи інші церкви можуть дати не віру, а лише підпис на папері і більше нічого.

Якщо читаємо Символ Віри, ми віруємо правильно. Всі інші судження – від лукавого. Навіть митрополити Московського патріархату кажуть, якщо хрещення здійснене в ім’я Отця, Сина і Святого Духа, воно – правдиве.

Хоча, за бажання, можна знайти безліч контраргументів. Але велика кількість людей і духовенства обох патріархатів і мирян, навіть за кордоном, засуджують цей випадок.

Сумно, коли брати наші заради служіння російській церкві роблять такі речі. Це все заради того, щоб роз’єднати народ.

Поради отця Романа, що стосуються різних житейських справ, постійно публікуємо на ЧЕline.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священик розповів про ставлення церкви до астрологів і хіромантів

Ірина Осташко

Ще статті по темі

4 коментарів

  1. Очередной бред и ложь раскольника — самозванца!

    1. Як приємно читати такі коментарі… Московських посіпак аж тіпає! Нічого — скоро в Україні буде Українська Церква, а не філіал фінансової помочі Кремлю.

      1. Ким визнаний Київський патріархат? Чому на день Хрещення Русі не провів зустрічі Ваш Патріарх зі Всенським Патріархом? Хто робив перевод Священних книг зі старослов’янської?

  2. Ты что ДАУН саладовник убрал чужой коментарий! И морду свою дебильную убрал. Что матушка-правда глаза режет!

Back to top button