Суспільство

Чернігівський священик розповів про свято Спаса

Щороку 14 серпня за новим стилем православна церква згадує святих мучеників Макавеїв, їхню матір Соломонію та вчителя Єлеазара. Також цього дня відбувається винесення чесних древ Хреста Господнього.

У народі свято називають першим Медовим або Маковим Спасом. Докладніше про нього ЧЕline розповів настоятель Катерининського храму в Чернігові отець Роман.

Чому існує свято на честь братів Макавеїв?

-Мученики Макавеї жили задовго до Христа. Але їх шанують як учителів істинної віри. І недарма.

У ті давні часи єврейський народ укотре відступив від Бога, за що був покараний поневоленням іншим народом.

Багато людей поклонялись ідолам, приносили жертви, зокрема й людські. Але залишилась невелика група людей, вірних Богу. Серед них – семеро братів Макавеїв, їхня  матір і вчитель. Вони були патріотами своєї держави. За що й постраждали.

А вчителя Єлеазара царські правителі взагалі примушували їсти заборонену Мойсеєвим законом їжу – свиняче м’ясо. Коли ж він відмовився, його почали вмовляти, щоб він лише удав, ніби споживає жертовне м’ясо. Та Єлеазар на це відповів: «У мої роки негідно лицемірити; якщо молоді дізнаються, що дев’яносторічний Єлеазар схилився до язичництва, то й вони можуть спокуситися і відійти від віри». Тоді його повели до мучителя – і Єлеазар мужньо вмер за істинну віру.

Маковеї очолили повстанську боротьбу і перемогли ворога, до того ж залишившись вірними Богу. Їхня віра для кожного з нас має дуже велике значення і є прикладом. Вони не спокусились на жертви і дари чужих богів. Тому ми й згадуємо це свято.

На свято люди приходять до церкви з кошиками…

-Цього дня освячуються квіти, мед і мак – перші цьогорічні дари. У нашому народі все це стало доброю традицією. Хоча мак і Макавеї не пов’язані одне з одним.

А першим Спасом свято називають через винесення чесних древ Хреста Господнього. До речі, є ще другий і третій Спаси. Щоправда, це термінологія народна.

Суть у тому, що 14 серпня на середину храму виносять хрест, щоб віряни мали можливість вклонитися йому. Адже хрестом людина має рятуватись. Апостол Павло каже: «Хрест для нас – спасіння і сила Божа». Для еллінів – це безумство. Вони не могли зрозуміти, як це Бога розіп’яли на хресті. Для іудеїв – спокуса, бо вони чекали іншого царя: земного, а не небесного. А для нас смерть Христа на хресті – це велика жертва за викуплення роду людського.

Ірина Осташко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button