Суспільство

Чернігівській волонтерській групі «Гаспидські сини» потрібна підтримка небайдужих містян

Уже весь світ переконався, що українські волонтери – неймовірні. Вони завжди готові прийти на допомогу цивільним і військовим. Це, зокрема, стосується чернігівської волонтерської групи «Гаспидські сини».

Чернігівець Валерій Воробей разом із іншими небайдужими містянами створили волонтерську групу у складі кількох водіїв, які від самого початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну возили гуманітарні вантажі тим, хто їх потребував.

«Ми вирішили назватися волонтерська група «Гаспидські сини». На честь козаків із фільму «Пропала грамота», у яких чисті душі. Це трошки стьобна назва, але, вважаю, в нинішніх умовах це нормально. У нас до десяти водіїв у різні періоди було. Нині ситуація трохи спокійніша, то трішки менше людей задіяно. Є людина, яка комунікує безпосередньо з водіями. І я, звісно, теж не перебуваю осторонь», – у коментарі для ЧЕline зазначив Валерій Воробей.

Спершу волонтери з «Гаспидських синів» возили гуманітарні вантажі по Чернігову – в різні мікрорайони, куди, звісно, можна було дістатися. А потім почали їздити на більш віддалені відстані. На захід України – Львів, Тернопіль та інші міста, в яких були осередки збору гуманітарки. Потім вантажі привозили до Чернігова.

«Відповідно, потреба була в нас лише в коштах на пальне. Бо все збиралося на заході України чи привозилося з Польщі. Тому створили волонтерську ініціативу зі збору коштів, які ми витрачали і власне витрачаємо й досі на пальне, аби доправляти гуманітарні вантажі. Це для жителів Чернігова. Щоправда, трішечки розширили діяльність – почали доставляти вантажі військовим. Це по області і за межами Чернігівщини – на схід, куди перемістилися наші бійці. Їм почали доправляти різноманітну допомогу – не тільки продукти і ліки, а й спорядження. Також доставили кілька автомобілів, які були придбані не нами. Але їх пригнали наші водії і були наші кошти на пальне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шість населених пунктів Чернігівщини досі без світла

Також до нас звернулася одна військова частина, де трохи не вистачало коштів на придбання одного автомобіля. Це для військових, які перебувають на сході.

Зараз допомагаємо медичним службам і фахівцям, які займаються розмінуванням територій», – сказав Валерій Воробей.

Наразі волонтери працюють над двома великими гуманітарними проєктами, з одним із яких дуже допомогли поляки.

«Ліки з Польщі вже доставлені. Поляки самі зібрали ці вантажі. Це ціла кімната ліків, медикаментів та інших потрібних речей – медичних рукавичок, підгузків тощо. До речі, окрім того, що поляки все це зібрали, вони ще й частково профінансували пальне. Але водій був наш. Тобто виходить, що спільно реалізували цей проєкт. Нині все це розвозитимемо по лікарнях», – розповів волонтер.

Окрім поточної діяльності з доставки гуманітарних вантажів, зокрема для військових, волонтери з групи «Гаспидські сини» зосереджені на реалізації ще одного великого проєкту. Це доставка з Німеччини стоматологічного обладнання для дитячої поліклініки, яка доволі серйозно постраждала від рук рашистів.

«У Німеччині знайшли пару стоматологічних крісел, рентгенапарат з усім потрібним начинням. Це найбільш масштабний на сьогодні проєкт, який є для нас пріоритетним. Зараз ми збираємо кошти, щоб придбати достатню кількість пального», – зазначив Валерій Воробей.

До речі, долучитися до доброї справи можуть усі охочі, зокрема допомогти коштами на пальне для волонтерів.

Гривневий рахунок:

Воробей Валерій В’ячеславович

Код отримувача: 3086120896

Рахунок у форматі відповідно до стандарту IBAN: UA483052990000026203743050559

Назва банку: АТ КБ «ПРИВАТБАНК»

або на карту: 5363 5420 2005 8757

Для переказів у EUR/USD/GBP використовуйте PayPal [email protected]

Сам Валерій Воробей обіцяє, що в боргу перед людьми, які жертвуватимуть кошти, не залишиться. Він займається тим, що водить екскурсії Черніговом. То людей, які допомагають, бере на список.

«Як тільки вже все заспокоїться, буду для них проводити безкоштовні екскурсії Черніговом. Тобто така додаткова фішка, яка спонукатиме людей допомагати», – переконаний він.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button