Суспільство

Чернігівці пропонують варіанти нових назв вулиць міста

Невдовзі в Чернігові можуть змінити назви 148 вулиць, які пов’язані з радянським минулим або з країною-агресором росією. Так, одним вулицям пропонують повернути історичні назви, інші найменувати на честь наших героїв, видатних земляків, історичних постатей тощо.

Нині ініціативна група з перейменування вулиць при управлінні культури і туризму Чернігівської міської ради у складі істориків і громадських діячів розглядає різні пропозиції.

За словами Олександра Шевчука, начальника управління культури і туризму, до справи підходять виважено, по кілька разів обговорюють варіанти, аби остаточно ухвалити рекомендаційні рішення. Адже остаточна крапка в цій справі буде поставлена лише на сесії Чернігівської міської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дівчина з Чернігова представлятиме Україну на конкурсі «Міс Всесвіт»

«Нині є дуже багато токсичних назв вулиць. Неможливо, щоб сьогодні вони залишалися. Щоправда, робота з перейменування вулиць кропітка. Адже ми намагаємося враховувати купу різних факторів, зокрема враховуємо місце розташування вулиці на карті. І яким чином нова назва чи географічно, чи у якийсь інший спосіб буде органічною.

Це доволі складне завдання, яке ми вирішуємо, обсяг роботи великий. Ми поступово рухаємося для того, щоб намалювати остаточну картину перейменування всіх вулиць, які ми вже визначили», – у коментарі для ЧЕline зазначив Олександр Шевчук.

До речі, чернігівці не залишаються осторонь цього процесу і пропонують свої варіанти нових назв вулиць.

«Дуже багато є пропозицій. І найцікавіше, що вони навіть дублюються з нашими рішеннями. Мені приємно, що в нас є така гармонійна співзвучність. До прикладу, пропонували перейменувати вулицю Гагаріна на вулицю Територіальної оборони. На наш погляд, це цікава ідея, оскільки на Подусівці була дуже активна фаза протистоянь, у якій брали участь військовослужбовці Збройних Сил України і Тероборони. Тож, скоріше за все, в цьому є сенс», – розповів Шевчук.

Попередньо в Чернігові мають з’явитися вулиці на честь Героїв Маріуполя і 1-ї окремої танкової сіверської бригади, яка боронила місто від російських окупантів. Вулицю Родимцева хочуть назвати Воздвиженською, Декабристів – Чорториївський Яр, а Малясова – Пантелеймонівською. Іншим – дати імена таких видатних земляків, як краєзнавець Андрій Карнабед, Герой України Євген Лоскот та інших. А ось замість вулиці Рокоссовського має з’явитися проспект Левка Лук’яненка.

Ще статті по темі

Back to top button