Суспільство

Чернігівці розповіли, чи має значення, до якої церкви йти молитися або освячувати паски

Протистояння УПЦ і ПЦУ в нашій країні давнє. Але досягло свого піку воно після подій на Майдані та з приходом війни на українську землю. Адже ці події пробудили українську свідомість.

Тож чи зважають чернігівці на приналежність церкви, коли йдуть освячувати паски чи просто молитися?

Ганна Пушкар

Я хрестилася в дорослому віці, тож свідомо вибирала церкву. І я вибрала саме Українську православну церкву Київського патріархату. Також у цій церкві ми хрестили і наших дітей. Завжди намагаюся відвідувати храми саме цієї конфесії. Традиційно в нашій родині ми освячуємо паски в П’ятницькій церкві.

Але коли я відвідую католицькі та інші храми як туристка, я завжди подумки і в цих костьолах прошу в Бога всіх благ Україні та Перемоги.

Альона Макаренко

Минулого року на Великдень я вперше відчула, що український народ дійсно обʼєднався і його не перемогти, коли побачила пустий двір тоді ще московського храму в рідній Корюківці. Цього року в нашій церкві вже лунатиме Великодня Служба Божа українською мовою, і це наша маленька перемога – на духовному фронті. Тож поки Верховна Рада продовжує «гратися» в заборону мп, українці самі «ставлять хрест» на московській церкві в нашій державі. Бо «ніщо не зупинить ідею, час якої настав».

Віктор Беляков

До церкви не ходжу взагалі, бо то не моє. На мою думку, «храм», хоч як би його люди уявляли та до якої релігії він не належав, насамперед знаходиться всередині кожної людини.

Сєргєй Карась

Із 2012-го не ходжу до церков московського патріархату, незалежно від того, то рпц мп чи упц мп. Через це, зокрема, жодного разу не був у Свято-Казанській церкві чи Троїцькому монастирі Чернігова. Тому, звісно, зважаю. Торік на Великдень ходили з дружиною до церкви Михайла та Федора, у 2022-му – до церкви Іоанна-Воїна (обидві – ПЦУ). За потреби можу зайти до каплиці Юрія Побідоносця на Масанах. А ось до московського патріархату ані ногою. На Масанах капличка греко-католицька, якщо що.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З 1 квітня на водоймах країни стартує нерестова заборона

Олена Лазун

Звісно, зважаю. Відвідую храми ПЦУ. Для мене це важливо. Сподіваюся, що скоро в усіх церквах Чернігова службу правитимуть тільки українською мовою.

Вадим Балінський

Вважаю, що освячення паски – просто ритуал, коріння якого загубилися десь у сивій давнині ще до народження Христа. Церква перебрала на себе ці «повноваження», орієнтуючись ще на містерії Давнього Єгипту, коли ієрофанти Кемі (так тоді називалася територія сучасного Єгипту) освячували золоту кулю, що символізувала Сонце. Особисто я, звісно, ходжу освячувати їжу до церкви, але для мене це просто ритуал, який я виконую в ближчій церкві до хати. Зважаючи на те, що вона належить до УПЦ, отже моя ковбаса, яйця (курячі), паска, цибуля і таке інше будуть побризкані представником цієї конфесії.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button