Суспільство

Чернігівці розповіли про незручності, які переживають через відсутність світла

Відключення електроенергії – нові реалії нашого життя. Усі розуміють, із яких причин це відбувається, до того ж українці готові терпіти до нашої Перемоги.

Та навіть попри готовність стійко й усвідомлено долати труднощі, відключення світла створює українцям побутові незручності. Зокрема, в Чернігові особливо непереливки доводиться тим, у кого в оселях електроплити. Адже поки не ввімкнуть світло – ні їсти зготувати, ні чаю нагріти. Але багато хто знаходить вихід і з такої ситуації –  запасаються балонами зі скрапленим газом. До того ж, поки немає світла, можна перекусити консервами, печивом чи іншими продуктами, що не потребують приготування. А чаю чи кави можна завчасно налити в термос.

Окрім цих незручностей, є й більш суттєві.

«Я більшість часу проводжу саме в Києві, то говорити можу саме за столицю, хоча, можливо, і в Чернігові таке спостерігається. Є кілька проблем, які можу виокремити:

– Перше – це відсутність усілякого освітлення на дорогах і неможливість побачити людей, які переходять дорогу, дуже багато аварій через це і велика кількість збитих пішоходів. Загалом дивує те, що деякі люди в темноті в темному одязі… Маючи телефон, хоча б вмикали екран або спалах і таким чином позначали себе на переході проїзної частини, а то деякі пішоходи взагалі йдуть через дорогу і розмовляють по телефону! Типу: я ж на зебрі, а в тебе фари світять…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Носять воду немічним, допомагають розбирати завали та бережуть пам’ять: про нещодавні благородні справи чернігівців

– Друге – це те, що вимикаються вежі стільникового зв’язку. І якщо зателефонувати ще можна, то користуватись інтернетом – ні. І не можна ні викликати таксі, ні таксисту взяти замовлення… Можна за кілька годин до комендантського часу викликати машину на всіх службах і жодна не приїде, а потім уже не можна пересуватися містом… І що робити? З одного боку, люди не можуть забезпечити себе доходом, а з іншого не можна дістатися куди треба… Хоча розказують, що у веж є батареї, які мають підтримувати роботу зв’язку, але це тільки красиві байки…

– Третє – це те, що коли в тебе будинок повністю на електриці, то можна ходити не помившись, хоч би й холодною водою, і тиждень, бо не працюють насоси… Про змиття в туалеті я мовчу… Але тут можна якось вирішити… Привозити воду з магазину… Про холодильник уже забув, додому нічого не купую, їм у місті. Скинув навіть 7 кг (думаю, тому, що нічого не лежить у холодильнику, що можна з’їсти ввечері перед сном).

– Четверте я проблемою не назвав би… А радше користю… Коли вдвох удома і немає світла, інтернету і нікуди піти та нічим зайнятися, то залишається тільки працювати над збільшенням чисельності української нації, але якщо є з ким… Якщо нема, то сон – це теж добре діло для здоров’я», зазначає чернігівець Дмитро Коток.

Через відсутність електрики можуть виникати й інші незручності.

«Без світла важко, але тримаємось. Для мене головна проблема – собаки, якщо їх годувати, то нічого не видно. Вдень на роботі – не можу, чоловік тільки вранці це робить, ввечері відмовляється, треба мені. Без світла оступилася та впала з ґанку, як не вбилася та нічого не зламала – не знаю, пощастило. Без електрики дуже важко, але людина звикає до всього. Зв’язку ж не буде, оце вже проблема. Ми тут на краю світу, відрізані від усього. Дуже важко буде», каже Любов Макаренко з Новгорода-Сіверського.

Також багато хто переживає, щоб не зіпсувалися електроприлади внаслідок коливання напруги.

«Світло нині часто вимикається і через хвилину включається. Переживаю через це, щоб не погоріли прилади. Я кожного дня готова до відключення, економимо світло. Вже й маленький син навчився виключати світло. Прання вмикаю вночі. Встаю дуже рано та роблю всі справи з 4-ї години ранку, а денний час провожу з дітьми. І обов’язково запасаюсь водою, бо в мене своя свердловина і я залежу від світла. Готова терпіти все задля нашої Перемоги!» розповідає Анастасія Крот зі Сновська.

Незручності дійсно є. Але українським воїнам, які відстоюють нашу державу, значно важче. До того ж, усім варто пам’ятати, що стійкість і згуртованість – запорука нашої Перемоги!

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалася Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button