Суспільство

Неприємний спадок: юристи та банкіри розповіли про борги померлих

Поступове закручування гайок владою, що дасть змогу фінансовим установам відбирати у боржників навіть квартири, підводить до запитання, яке непокоїть багато родин любителів кредитів: «Що буде з майном померлих боржників?». Адже із нашими законами не кожен може дожити до закінчення строку виплат за кредитами.

Прокоментував можливу ситуацію новий президент Асоціації українських банків Андрій Дубас, обраний на цю посаду наприкінці серпня цього року.

«За кредит чи іншу позику в банку, котру взяла людина, яка померла, відповідає спадкоємець, який вступив у права спадщини. Загалом у багатьох банках у зв’язку з можливістю таких ситуацій не дають кредити людям у віці від 60-70 років», – розповідає Андрій Дубас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держава знайшла гроші на зарплатні борги медикам Чернігівщини

У разі відсутності спадкоємця в банках та інших фінансових установах (наприклад, кредитні спілки), особливо, якщо кредити незначні, практикують списання боргів за рахунок резервів.

Чернігівський юрист Олексій Кінебас підтверджує цю інформацію: «Борги, як і майно, передають у спадок. Але спадкоємець має право вирішувати – брати спадщину чи ні. Якщо ні, то не отримує ні спадку, ні боргів. У протилежному випадку і те, і те».

Ще статті по темі

Back to top button