Суспільство

Чернігівці розповіли, що збираються робити на Великдень і з якими думками зустрічають свято

До найвеличнішого християнського свята Великодня, що символізує початок нового життя, – рукою подати. Традиційно цей день особливий тим, що родина нарешті може зібратися за святковим столом. І так було б і надалі, якби не війна, як триває в Україні. Тож і настрій у багатьох українців – не дуже радісний.

Тож як збираються провести святковий день чернігівці та з якими думками його зустрічають?

Марина Семененко

Завтра буду пекти паски, бо в дорозі весь тиждень. Святкуватимемо дома, в сімейному колі. Думки такі: треба вірити в краще, навіть якщо логіка вказує, що нічого доброго не буде. Дива стаються лише в тих, хто в них вірить!

Андрій Подвербний

Із рідними та близькими людьми. А Великдень треба зустрічати зі спокоєм і радістю, вірою та надією, оскільки для християнина немає більшого свята, ніж свято Світлого Христового Воскресіння.

Владислав Савенок

Не відпускають і ранять думки про війну. Не вистачає патріотів і оборонців України…

А на Великдень не вважається гріхом писати, читати «гранки» та міркувати. Тому з Василем Чепурним закінчимо коректуру книжки «Перша шеренга» про тих, хто у 60-80 роках боровся за Україну, й подамо до друку.

А взагалі у дружини на Великодні свята випав День народження. Тож у колі сім’ї, з 8-річним онуком, передбачаються партії в шахи, розмови англійською та прогулянки на велосипеді…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Традиційного писанкарства Чернігівщини навчалися діти в Батурині

Олена Лазун

Великдень проведу в колі своїх рідних. Для нас це традиційно сімейне свято. Вже наготували смаколиків і навіть напекли пасок. Щодо настрою… Це складно говорити сьогодні про якийсь позитивний настрій. Я, до речі, нещодавно згадала, що давно не була в церкві саме на Великдень. Спочатку був ковід, потім війна… А так хочеться як раніше – прокинутись десь о 4-й ранку, швидко зібратись і піти до храму! Дорогою вітати людей, назад вертатися із запаленою свічкою… А потім святкувати в спокої та під мирним небом.

Сєргєй Карась

На жаль, на цей Великдень я цілий день працюю, тому зустріну свято на робочому місці. Напередодні, ввечері суботи, сподіваюся, встигну піти до церкви освятити паску та яйця. Що ж стосується думок: весна – це час народження природи та позитиву, але радіти цьому заважає війна, тому навіть у ці дні не забуваємо про необхідність підтримки ЗСУ. Якраз найближчими днями (не знаю, чи вдасться до Великодня, чи вже після) планую віддати непотрібну мені техніку (смартфон, трекер тощо) для проєкту «Москалевбивчий мотлох» – цей проєкт перетворює стару та вже не потрібну її власникам техніку на те, що зробить боляче окупантам. Користуючись нагодою, закликаю й інших чернігівців приєднатися до цієї акції. Певно, старі телефони лежать удома не тільки в мене.

Михайло Жирохов

Великдень – це добре свято, яке в моїй родині вже втратило релігійне забарвлення. Тому це просто привід зібратись за одним столом, поспілкуватися. Щодо настрою, то важко сказати, що він добрий і піднесений. Психологічний тягар війни не дає можливості будувати хоч якісь плани на майбутнє. Дуже непростий період.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button