Суспільство

«ЧГВ» 80 років були найвпливовішою газетою міста

«ЧГВ» — це просте скорочення відоме кожному, хто хоч раз цікавився історією міста. Його можна віднайти у списку джерел практично будь-якої серйозної краєзнавчої праці. Саме з них — «Чернігівських губернських відомостей» — переважно починається вивчення будь-чого в історії міста ХІХ — початку ХХ століття.

Засновано цей поважний друкований світоч часу було у 1838 році, й упродовж наступних, від січня до січня, рівно 80 років «Чернігівські губернські відомості» лишалися однією із найбільш масових та впливових газет міста. З 1885 року частота видань подвоїлася; деякий час на початку ХХ століття газета навіть виходила щоденно. Останній номер побачив світ століття тому, взимку 1918 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальна історія про старі будиночки – окрасу Чернігова

Проте, не лише архіви зберігають пам’ять про головну чернігівську газету. На вулиці Мстиславській зберігся невеликий будиночок, який, хоча й має цікавий фасад, але мало кому впадає в око: будівля пошрамована часом і розділяє долю безлічі своїх архітектурних сучасників по всьому місту.

28577429_547073995657615_7308118374322249878_n

Збудовано цей будинок, як вказує деяка література, саме для редакції «Чернігівських губернських відомостей» на початку минулого століття. На правах здогадки, дозволимо припустити, що автор проекту — Д. Савицький: на це, певною мірою, вказує захоплення архітектора здвоєними віконцями, розділеними колонкою, як те можна побачити в деяких його роботах.

Джерело: Цікавий Чернігів

Ще статті по темі

Back to top button