Суспільство

Чи будуть традиційні богослужіння на Водохреще на річках Чернігівщини

Водохреще, або ж Хрещення Господнє, Йордан, є значущим християнським святом, яке раніше в Україні відзначали 19 січня. Від цього року українці святкуватимуть його за Новоюліанським церковним календарем 6 січня.

Із Водохрещем пов’язано чимало обрядів. Зокрема священнослужителі занурюють у воду хрест, освячуючи її. Вважається, що після цього вода стає святою й отримує особливу цілющу силу, тому багато людей занурюються у воду, аби набратися тієї сили.

Проте з початком повномасштабного вторгнення ця традиція стала менш популярною. Здебільшого тепер воду освячують лише на території храмів.

Чи заплановані цьогоріч традиційні богослужіння на водоймах Чернігівщини, ми поцікавились у громадах області та міста.

«Урочистого нічого на річках Чернігова ми не плануємо. Можливо, хтось із священників поїде святити воду на «Золотий пляж». Але ще остаточно цього не вирішили. Всі освячення і богослужіння відбуватимуться на території храмів, а інше не планували. Тому що минулого року влада нас просила не здійснювати богослужіння, хоч люди купались і без нас. Але і торік ми не планували освячувати воду на Десні. Бо там були неподалік і прильоти, що є небезпечним. А по-друге, цього року обіцяють на 6 січня морозу більше як -20°C. Тому треба берегти здоров’я, а не купатись», – пояснив отець Роман (Кінник), настоятель Чернігівського кафедрального собору святої Катерини, м.Чернігів.

«Повідомлення про заходи богослужінь на водоймах на адресу міської ради не надходили. Отже, служба на Водохреще буде відбуватися безпосередньо лише в церквах», – зазначив Ратан Ахметов, Корюківський міський голова.

«Офіційних заходів від міської ради не передбачено. Перепитали у священників, чи планують освячувати воду в річках громади, попередньо станом на сьогодні таких заходів не заплановано. Будуть лише богослужіння та освячення води на територіях храмів громади», – каже Семен Пустовіт, речник виконкому Ніжинської міської ради.

«Поки що жоден із священників не повідомляв про якісь богослужіння на річках, тому, скоріш за все, нічого не буде», – припускає Олена Швидка, голова Іванівської сільської громади. Спілкувалась Оксана Замятіна

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button