Суспільство

Чи годиться поминати спочилих родичів трапезами на кладовищах: думка священника з Чернігівщини

Через тиждень після Світлого Христового Воскресіння, яке цьогоріч припадає на 5 травня, починаються Поминальні дні (Радониця), в народі ще відомі, як Проводи або Гробки. Тож цими днями люди приходять на кладовища і багато хто приносить із собою величезні сумки з наїдками та напоями, зокрема алкогольними, та влаштовує трапези на кладовищах.

Дійсно, є традиція споживати на кладовищі їжу. Хоча чернігівські священники сумніваються, чи має вона якесь християнське підґрунтя. Напевно, скоріш за все, зовсім не має християнської основи. І до поминання не має жодного стосунку.

Духівники також переконані, що померлій людині трапеза вже не потрібна. Як і в тому, що душі померлих родичів не з’являються на кладовищі під час поминальних обідів. І навіть могили чи надгробні пам’ятники потрібні не так померлим, як живим. Бо, напевне, в такий спосіб ми виявляємо свою любов, ставлячи хрест, пам’ятник чи приходячи на могилки, щоб згадати людину та пом’янути.

І в поминальний день важливо не тільки поїсти та напитися, а найперше важливо помолитися та згадати ті добрі моменти, які були в нашому житті, пов’язані зі спочилими родичами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Імітація косіння і критика керівництва області: щотижнева нарада в Чернігівській міськраді (Відео)

«Поминати треба в церкві молитвою. А звичка пияцтва на цвинтарі – це звичаї немитої росії, московщини. На цвинтар треба піти цього дня помолитися, згадати… Переважно вся рідня збирається саме там у цей день, хоч як би це було сумно. Але пиячити не можна. Це місце спокою, праху наших пращурів, цвинтар любить тишу», – у коментарі для ЧЕЛАЙН пояснив отець Тимон, настоятель Свято-Георгіївського храму в Седневі.

Загалом споживання їжі та поминання – це речі, які мають розділятися. Тільки молитва є їжею духовною, яку ми даємо дорогим нашому серцю людям, яких уже немає з нами.

Але чи буде результат, якщо заборонити традицію їсти на кладовищах? Безумовно, не буде. Люди звикли і багато сотень років поминають саме так. Але навіть, якщо все-таки їмо на кладовищах, найголовнішим має бути звершення молитви. Ми повинні попросити, щоб Господь упокоїв душі померлих родичів, де всі святі та праведні спочивають.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button