Суспільство

Чи можна носити іконки в гаманці: роз’яснення чернігівського священника

Носіння маленьких іконок у гаманцях – доволі поширена практика. Бо люди гаманці носять із собою завжди, відповідно, й іконка завжди буде з людиною.

Утім, зрозуміло, що, окрім іконок, у гаманцях лежать гроші, монети, банківські картки, сім-картки для телефонів, у декого – фотографії рідних й інші речі. Тож чи можна, щоб поруч з цим усім знаходилася ікона?

За словами отця Романа, настоятеля Катерининської церкви в Чернігові, все залежить від того, для чого людина носить іконку з собою.

«Якщо людина віруюча і цю іконку не просто носить, а ще й періодично читає молитву, яка на ній написана, чи бере її як захист від усього злого, то це те саме, що й натільний хрестик. Тобто носіння натільного хрестика – це не устав чи канон, а просто благочестива традиція. Це ж стосується й іконки. Але повторюся, окрім того, щоб носити, треба ще її виймати час від часу, звершувати молитву та виявляти свою віру», – пояснив отець Роман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчительку музики з Семенівки цькують через турботу про бездомних тварин: продовження історії

У тому, що іконка – в гаманці, він не вбачає нічого поганого.

«Людина також несе в собі добро, а інколи, буває, і зло, має любов і ненависть. Але ж ми не розділяємо людину наполовину тільки через те, що людина часом буває різною. Тут також не треба прив’язувати віру та символи віри до матеріальних цінностей. Бо і церква ними користується. Адже, наприклад, треба заплатити за тепло і за світло. Водночас варто розуміти, що гроші – це не найважливіша річ у житті, але і без них ми також не можемо жити, бо церква – це люди та суспільство. А суспільство побудоване за відповідним принципом», – зазначив отець Роман.

Священник каже: важливо пам’ятати, що людині слід уповати не тільки на Бога, а й на себе та докладати зусиль, аби в житті відбулися потрібні зміни.

«Недаремно кажуть: береженого Бог береже. Тобто, і ми самі повинні робити якусь дію. Бо є два гріхи, за які люди інколи не сповідаються або не знають: це коли людина не уповає на милосердя Боже, а є гріх, коли людина надмірно уповає на милосердя Боже. На Бога уповай, але рук не покладай», – наголосив духівник.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button