Суспільство

Чи можна позбутися пігментних плям

Нерівномірна пігментація шкіри обличчя нерідко стає причиною невдоволення власною зовнішністю, а також приводом звернутися до лікаря. Появу плям спричиняє надлишок меланіну, який може виникнути з різних причин. В одних випадках усунення їх веде до поступового зникнення небажаної пігментації без застосування лікувальних засобів. В інших — треба шукати ефективний метод боротьби. Допомогти у цій ситуації можуть:

  • косметологічні процедури, як, наприклад, пілінг (хімічний, ультразвуковий, лазерний), фототерапія;
  • рецепти народної медицини;
  • косметичні препарати спрямованої дії (сироватка, крем);
  • маскуючі засоби (коректори).

У деяких випадках виникнення пігментних плям можна попередити, якщо заздалегідь потурбуватися про захист шкіри обличчя від несприятливих умов: сонця, морозу, вітру.

Що призводить до зміни кольору обличчя

Перше, що спадає на думку, — вплив ультрафіолету. Від нього рятують сонцезахисні креми, про які треба пам’ятати тим, хто має вразливу шкіру від народження.

Пігментні плями можуть сигналізувати про деякі захворювання, наприклад, шлунку чи щитовидної залози. Вони також стають наслідком алергічних реакцій на медикаменти або отруєння, пов’язані з професійною діяльністю чи використанням неякісної побутової хімії. У цьому разі знадобиться комплексне лікування.

До травмування та виникнення потемніння веде агресивний догляд за шкірою обличчя. Зазвичай це неправильна боротьба із запаленнями типу акне у всіх його проявах. Причиною гіперпігментації може стати косметика поганої якості.

Не варто також забувати про гормональний збій, що може виникнути на фоні вагітності або вікових змін. Пігментними плямами дає про себе знати і авітаміноз.

Як завадити поширенню некрасивої пігментації

Якщо не вдалося запобігти, то треба спочатку з’ясувати причину, після чого — підібрати засоби, які зменшать плями або усунуть їх зовсім. Робити це треба правильно:

  1. Не займатися самолікуванням.
  2. Дослухатися до порад лікаря-косметолога чи дерматолога.
  3. Купувати якісні препарати, тобто не у випадкового продавця.
  4. Дотримуватися рекомендацій щодо застосування кожного конкретного засобу.

Ефективними вважаються освітлюючі креми, сироватки комплексної дії. Вони зменшують пігментацію, вирівнюють колір обличчя, запобігають появі нових плям. До їхнього складу входять речовини, що блокують вироблення надлишкового меланіну, сприяють видаленню відмерлих клітин, мають молодильний ефект. Це вітаміни, антиоксиданти, ензими, кислоти, екстракти цілющих рослин, гліцерин.

Варто розуміти, що освітлення шкіри відбувається не миттєво, тому треба бути терплячим і дотримуватися вимог щодо дозування, часу нанесення, режиму харчування та перебування на сонці. У цьому разі вже за декілька тижнів можна побачити приємний результат.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button