Суспільство

Чи можуть домашні коти й собаки бути вегетаріанцями: роз’яснення чернігівського еколога

Вегетаріанські та веганські корми для собак з’явилися на прилавках зоомагазинів не так давно. Звісно, вибір їх не такий великий, як за кордоном, але все ж можна знайти готовий раціон.

До того ж, побутує думка, що деякі вегетаріанці, які утримують домашніх улюбленців, неодноразово замислювалися над питанням годування тварини особливим раціоном. І насправді собаки-вегетаріанці вже давно живуть серед нас.

Тож чи дійсно можуть домашні коти й собаки бути вегетаріанцями? І чи не шкодить це їхній природі?

«Якщо говорити про домашніх собак і котів, то це – хижаки. І якщо людина їх переводить на рослинну їжу, то таким чином залишає їх без необхідних речовин, без ланцюга живлення, який вони мають у природі або мали їхні предки.

Загалом вегетаріанської їжі треба значно більше, аби насититися, окрім того, тваринний і рослинний білки мають різну будову та походження. Також рослинна їжа засвоюється гірше та повільніше, і потрібні спеціальні ферменти для її перетравлення, які є в кишечнику рослиноїдних тварин. А у хижаків цих ферментів немає або дуже обмаль. І це призводить до можливих порушень розвитку, формування скелета, м’язової структури й інших проблем. Загальний розвиток тварини потерпатиме від цього», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає чернігівський еколог Юрій Карпенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщину повернулися лелеки (Фото)

Водночас він не вбачає нічого поганого в тому, що тварина їсть овочі як доповнення до звичного для хижаків раціону.

«Це як вітамінна добавка. І буряки, і морква, огірки й помідори. Навіть виробники кормів не просто виробляють сухі концентрати, а додають овочі. Є корми з овочами, мікроелементами різного походження – рослинного і тваринного.

Головне, не забувати, що домашні тварини – хижаки. Їхні предки були хижаками, вони полювали, живилися тваринною їжею, а не рослинною», – наголошує Юрій Карпенко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button