Суспільство

Чи можуть мобілізувати чоловіка, який має трьох дітей: детальне роз’яснення

Багатодітні батьки в Україні входять до переліку військовозобов’язаних осіб, які мають відстрочку від мобілізації навіть у період воєнного стану. Тож чоловіки, на утриманні яких є троє і більше неповнолітніх дітей, можуть поповнити лави української армії лише за бажанням.

Це питання регулюється Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», і жодних змін щодо мобілізації багатодітних батьків у 2024 році у документ не вносилося. OBOZ.UA вирішив розібратися у понятті «багатодітна сімʼя» та в особливостях мобілізації у 2024 році. 

Тож, багатодітною вважається сім’я, в якій подружжя перебуває у законному зареєстрованому шлюбі, проживає разом та виховує трьох і більше дітей. До тієї самої категорії відноситься і батько чи мати одинаки, на чиєму утриманні перебуває троє і більше дітей.

Як розповіла «Фактам» адвокатка АО Legal Strategy Віолета Монастирська, серед осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації є жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років. Водночас ці особи можуть бути призвані на службу за власним бажанням та рішенням ВЛК. Примусово мобілізувати їх не зможуть.

Щоб підтвердити статус багатодітної родини, необхідно мати відповідне посвідчення. Його можна отримати, звернувшись до структурних підрозділів з питань соціального захисту, виконавчих органів міських і селищних рад, ЦНАПів.

Джерело: OBOZ.UA

Ще статті по темі

Back to top button