Суспільство

Чи загрожує град Чернігівщині: чернігівські синоптики прокоментували «зимові декори» влітку

Град – досить поширене явище для Чернігівщини. Особливо запам’ятовується він селянам чи дачникам, після того як вибиває городину чи цвіт плодових дерев. Тому чекають граду з великою неохотою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Коропщині випав град

За словами чернігівських синоптиків, градові опади для нашого регіону цілком нормальне і поширене явище, притаманне теплій порі року – кінець весни, літо. Спрогнозувати його фактично неможливо. Прогнози, якщо і можна робити, то недовготривалі, як і загалом про погоду.

Що таке град і як він утворюється, розповіла синопник Чернігівського обласного центру з гідрометеорології Ірина Глущенко.

«Град утворюється в потужній скупченій дощовій хмарі за рахунок сильних потоків повітря, що піднімаються. На цих потоках підтримуються великі переохолоджені краплини води. На висоті до 10-15 кілометрів, де температура опускається і до мінус 40°C, краплі замерзають, утворюючи крижані часточки. Вдаряючись одна об одну, ці частинки зіштовхуються з переохолодженими краплями, які ще не встигли замерзнути. Далі відбувається приморожування  крижаних частинок і переохолоджених крапель, за рахунок чого перші збільшуються в розмірі та спускаються в нижчі хмари, де переохолоджених крапель ще більше», – розповідає синоптик. У результаті й утворюються  градові кульки, що встеляють землю.

Найрезонансніший випадок граду спостерігався в 1965 році в районі Кисловодська, коли град вкрив землю шаром заввишки 75 сантиметрів. В Індії і Китаї, бувало, з неба падали крижані брили вагою 2-3 кілограми. Також зафіксовані випадки, коли град пробивав сталевий дах автобуса.

Ще статті по темі

Back to top button