Суспільство

У Чернігові планують встановити меморіальні дошки двом загиблим воїнам

Це питання розглянуть на черговому засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради.

Меморіальну дошку Павлу Луту планують встановити на фасаді Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 19.

Довідка:

Лут Павло Володимирович народився 29 червня 1976 року в місті Іркутськ в сімʼї військовослужбовця. Чернігівську школу №19 закінчив у 1993 році.

Після цього вступив до Чернігівського інституту регіональної економіки та управління, який закінчив у 1998 році з відзнакою.

У цьому ж році був призваний на строкову військову службу, яку проходив у 95-й аеромобільній бригаді в м. Житомир. Брав участь у міжнародних військових навчаннях «Партнерство заради миру» у Канаді. Демобілізувався у званні сержанта.

У травні 2014 року був призваний за мобілізацією та проходив службу у зоні проведення АТО на посаді командира розвідувальної групи. Брав участь у захисті Донецького аеропорту від російських загарбників. Під час запеклих боїв отримав контузію та був демобілізований.

24 лютого 2022 року добровільно прибув до Чернігівського військкомату та був призваний по мобілізації в розвідувальну роту Першої окремої танкової бригади.

Отримав звання старшого сержанта та посаду командира розвідувально-диверсійної групи. Протягом лютого-березня його підрозділ професійно виконував бойові завдання військового командування зі звільнення Чернігівщини від російських загарбників. Наприклад, в одному з боїв біля села Іванівка його підрозділ захопив неушкоджений ворожий бронетранспортер та передав його ЗСУ, за що бійці групи Лута П. В. отримали грошову винагороду від міського голови.

У квітні 2022 року, після визволення Чернігівщини, Лут П. В. зі своїми побратимами був направлений військовим командуванням на територію Донецької області, де здобував розвідувальну інформацію про ворога та проводив диверсійну роботу з його знешкодження. 21 квітня 2022 року під час виконання бойового завдання загинув на полі бою.

Указом Президента України No416 від 15.06.2022 року нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Похований у Чернігові на кладовищі в урочищі Ялівщина. Залишились мама, батько, дружина, син та донька.

Також меморіальну дошку мають намір встановити Дмитру Музирьову – на фасаді Чернігівської спеціалізованої загальноосвітньої школи  I-III ступенів № 2.

Довідка:

Музирьов Дмитро Олександрович народився 5 вересня 1995 року у місті Чернігові. У 2012 році закінчив Чернігівську спеціалізовану загальноосвітню школу № 2 та став студентом Чернігівського Національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка за спеціальністю «Вчитель фізичної культури» та «Організатор спортивно- масової роботи», який закінчив у 2017 році з відзнакою.

З жовтня 2017 року по жовтень 2018 року проходив службу в Збройних Силах України. Маючи гарні фізичні дані, був призваний в 95 окрему десантно-штурмову бригаду міста Житомир. Обіймав посаду радіотелефоніста, лінійного наглядача взводу управління командира батареї гаубичного самохідно-артилерійського дивізіону бригадної артилерійської групи військової частини А0281. Військове звання: солдат.

Після служби в Збройних Силах України подав заяву до Головного управління Національної поліції в Чернігівській області. У лютому 2019 року — оперуповноважений сектору кримінальної поліції Прилуцького відділу поліції ГУНП в Чернігівській області. Здобув професію та пройшов навчання за спеціальністю «Кримінальна поліція. Оперуповноважений» в Одеському державному університеті внутрішніх справ, отримав звання лейтенант.

У жовтні 2019 року переведений у місто Чернігів на посаду інспектора групи документування роти поліції особливого призначення ГУНП в Чернігівській області. Згідно з наказом ГУНП в Чернігівській області від 30.09.2021 року присвоєно звання «старший лейтенант».

За період проходження служби в Національній поліції старший лейтенант поліції Музирьов Д.О. брав участь у забезпеченні особистої безпеки громадян, захисту їхніх прав і свобод, забезпечення громадської безпеки, охорони громадського порядку, брав участь в організації проведення спеціальних заходів відповідно до покладених на РПОП ГУНП завдань та функцій.

Відповідно до наказу ГУНП в Чернігівській області 28.02.2022                                     Музирьов Д. О. був задіяний у розпорядження Збройних сил України спільно з іншими поліцейськими УКОРД та РПОП ГУНП області для здійснення пошуку диверсійно-розвідувальних груп та зачистки населеного пункту Киїнка.

Під час виконання бойового завдання старший лейтенант Музирьов Д. О. потрапив під масивний обстріл противника з ракетної системи залпового вогню «Смерч» та боєприпасів касетного типу, внаслідок чого отримав смертельне поранення, від якого він помер на місці виконання бойового завдання.

Указом Президента України від 10.03.2022 № 124/2022 Музирьов Д.О. нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Похований у м. Чернігові на кладовищі «Яцево».

Залишились мама та батько.

Дошки будуть виготовлені за спонсорські кошти.

Ще статті по темі

Back to top button