Суспільство

Чиновницьке свавілля по-менськи

Менська районна рада не бажає випускати з рук газету «Наше слово». На останній сесії тамтешні депутати всупереч Закону  «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» так і не ухвалили відповідного рішення. На сьогодні в області це  чи не єдиний факт порушення місцевими народними обранцями чинного законодавства.

Відповідно до закону про реформування державні і комунальні ЗМІ протягом першої половини року  мають вирушити, як кажуть, у «вільне плавання», тобто повністю звільнитись від співзасновників, яких, до прикладу, в районах, переважно  представляють районні ради. Місцеві чиновники, використовуючи свій статус і таку-сяку підтримку видань, мають можливість контролювати  «районки»  і використовувати їх на власний розсуд. Принаймні така ситуація у більшості районних газет  Чернігівщини. Але «Наше слово» вже не один рік з-поміж інших вирізняється своєю насамперед фінансовою незалежністю. Тому рішення депутатів райради редактор газети Олександр Назаренко вважає не конструктивним і навіть абсурдним.

— Районна рада аргументує своє небажання ухвалювати рішення про реформування  газети в основному тим, що  майно, яке має редакція, передається трудовому колективу. Хоча газета «Наше слово» більше 10 років не отримувала бюджетних дотацій, і в принципі все майно, яке є, воно було, власне, куплене за кошти  трудового колективу. І тому, як на мене,  тут скоріше  дотримання  справедливості, аніж передача майна невідомо кому. Тим більше, що майно не передається у приватну власність. Воно залишається  у трудового колективу для того, щоб редакція могла і надалі випускати газету.

Олександр Назаренко, котрий, до речі, не лише займає посаду редактора, а й очолює Всеукраїнське громадське об»єднання «Асоціація місцевої преси», переконаний, що згодом чиновницьке свавілля призведе до повного знищення нинішніх «районок».

— Якщо, скажімо, у першій половині року ці рішення не будуть ухвалені, згідно із законодавством газети можуть бути  ліквідовані через два роки як такі, що не були реформовані. В результаті громади, які ці депутати представляють,  можуть взагалі залишитись без друкованих ЗМІ. Може, це все робиться спеціально. Адже є спокуса привласнити майно газет. Тим більше приміщення редакцій в основному розташовані   в центрі містечок. Місця  досить  привабливі, можливо, для якихось бізнесових  чи інших інтересів. Тому я не виключаю такого моменту.

Олександр Назаренко вважає, що  районна рада ще має можливість змінити ситуацію. У протилежному випадку редакція подаватиме на чиновників до суду.

— Оскільки закон є закон, і не залежно від того, подобається він комусь чи не подобається, він є чинним, і його потрібно виконувати. Тому будемо добиватись, щоби цей закон був виконаний  Менською районною радою.

Як би там не було, але новий Закон позбавляє районну владу права керувати місцевими газетами у «ручному режимі». Адже висвітлювати у ЗМІ власну діяльність можновладці зможуть лише на платній основі. А вони до цього не звикли. Тим часом менська «районка» намагається звільнитися з чиновницького повідка.

Ще статті по темі

Back to top button