Суспільство

Чому мерзнуть ноги: лікарська консультація для чернігівців

Із віком збільшується кількість пацієнтів, які звертаються до лікаря зі скаргами на те, що у них замерзають кінцівки. І частіше йдеться про ноги. Пояснення такого стану просте – коли ми потрапляємо в холодне середовище, мозок змушує кровоносні судини в кінцівках звужуватися. Таким чином обмежується кровообіг на периферії, кров менше «охолоджується» та допомагає утримувати тепло в більш важливих внутрішніх органах. Однак іноді трапляється, що навколо і не дуже холодно, але кінцівки все одно холодні та ніяк не «хочуть» зігрітися. Які ж стани можуть бути причиною холодних ніг?

Для читачів ЧЕЛАЙН консультацію з цього приводу надав Володимир Гайдичук, кандидат медичних наук, доцент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Буковинського державного медичного університету (м. Чернівці).

Науковець пояснює: «холодні ноги» – це не хвороба, а симптом, що виникає під час різних станів. Наприклад, це стресові ситуації: коли людина хвилюється, то організм викидає у кров адреналін, що зумовлює різке звуження кровоносних судин на периферії. Спазм необхідний на той випадок, якщо у процесі бою або втечі пошкодиться кінцівка, бо крововтрата буде меншою і це не поставить під загрозу життя. Результат частого стресу – зниження температури в руках і ногах. Вихід один – заспокоїтися та позбутися стресу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині чоловік випадково підстрелив свого товариша

          Проблеми з кровообігом. Погіршення кровообігу може бути пов`язане з різними причинами: незручна поза, варикозне розширення вен нижніх кінцівок, холестеринові бляшки в судинах, що звужують їхній просвіт, куріння (нікотин зумовлює спазм судин), серцево-судинні захворювання, зрештою навіть сидячий спосіб життя… Якщо йдеться про епізодичну ситуацію, то достатньо буде просто встати та розім’ятися. Якщо ні – слід звернутися до сімейного лікаря, який дасть необхідні рекомендації.

          Залізодефіцитна анемія. Якщо мало гемоглобіну, отже, мало кисню надходить у судини, тому людині часто дошкуляє холод. Брак заліза також дається взнаки через слабкість, швидку втому, крихкість нігтів і волосся, задишку. Лікар запропонує вам зробити загальний аналіз крові і за його результатами скорегує раціон харчування або призначить потрібні препарати.

          Гіпотиреоз. Це знижена функція щитоподібної залози. За такого стану всі процеси в організмі людини сповільнюються, з’являється втома та відчуття холоду, зменшується виділення енергії тощо. Найчастіше гіпотиреоз трапляється у людей після 40 років. Крім замерзлих кінцівок, пацієнт скаржиться на набряки, сухість шкіри, набір ваги тіла, закрепи. Тут допоможе ендокринолог, він призначить аналіз крові на гормони щитоподібної залози, додаткове обстеження та лікування. Цей лікар стане вам у пригоді й із наступною причиною замерзання кінцівок:

          Цукровий діабет. Підвищеннярівня глюкози в крові негативно впливає на судини – втрачається їхня еластичність, вони звужуються, внаслідок чого притік крові до тканин погіршується і кінцівки починають мерзнути.Внаслідок ускладнення діабету – периферійної нейропатії, коли глюкоза пошкоджує нервові закінчення в стопах, спрацьовує ефект «гарячої стопи» або холодних ніг.

          Вегето-судинна дистонія. Цей стан характерний для багатьох молодих людей, в організмі яких немає чіткої рівноваги між роботою симпатичної та парасимпатичної частинами нервової системи, що регулюють тонус судин і роботу внутрішніх органів. Збільшення викиду адреналіну призводить до спазму судин, через що можуть мерзнути ноги і руки.

          Зміни артеріального тиску (АТ). Якщо АТ низький, кров, як кажуть, повільно тече по судинах, кровообіг страждає, і насамперед у кінцівках, на периферії. А якщо тиск високий, відбувається спазм судин і кровообіг теж страждає.

          Прийом деяких ліків. Люди, яким прописані бета-адреноблокатори, наприклад за підвищеного АТ – анаприлін, атенолол, що зумовлюють спазм периферичних судин, теж можуть страждати через холод усередині. Мерзлякуватість спричиняють також ерготамін, псевдоефедрін, препарати з діючих речовин ріжків (сумчасті гриби), котрі призначають жінкам при деяких гінекологічних хворобах.

          Проблеми з нирками. Перебої в роботі нирок призводять до появи набряків, які сприяють компресії судин і порушують кровообіг. Першими від цього страждають кінцівки. Консультація нефролога допоможе вирішити цю проблему.

          Анорексія. Цей розлад харчової поведінки призводить до того, що людина відмовляється від їжі та швидко втрачає вагу. Зменшується кількість жирової тканини і організму вже важко втримати тепло. Щоб зберегти температуру, яка необхідна для функціонування важливих внутрішніх органів, мозок обмежує кровообіг на периферії – у кінцівках. Якщо вас супроводжує страх, пов’язаний із «зайвими калоріями», перш ніж обмежувати себе в їжі, порадьтесь із лікарем, щоб це не призвело до тяжких порушень.

          Відморожені кінцівки. Наслідки сильного переохолодження залишаються на все життя. Здорова людина при температурі 15-17 градусів морозу відчуває бадьорість і свіжість, а той, хто колись відморозив руки чи ноги, завжди страждає на холоді.

          Якщо причиною відчуття холоду в кінцівках не є серйозні захворювання, то можна використати деякі заходи, що з часом допоможуть забути про проблему холодних ніг:

  • фізичне навантаження, постійний рух, ходіння;
  • тренування судин ніг температурами, тобто контрастний душ для ніг (гаряча/холодна вода);
  • носити теплі шкарпетки, компресійні панчохи, тримати ноги припіднятими за допомогою подушки в положенні лежачи;
  • питний режим – 2-3 літри рідини на добу (чиста вода, свіжі соки, трав’яні відвари, зелений чай). Взимку до теплих напоїв можна додавати трішки імбиру та кориці, мед і навіть чорний перець, усе це чудово зігріває;
  • терміново відновити кровообіг і таким чином зігріти пальці та ступні ніг (а саме вони і мерзнуть найбільше) допоможе гаряча ванночка та одягнені після неї на босі ноги грубі шерстяні шкарпетки. Для більшого ефекту можна одягти тонкі бавовняні шкарпетки, змочені спиртом, а зверху – шерстяні;
  • допомагає й інтенсивне масажування ступень із кремом, що містить добавки для стимуляції крово- та лімфообігу, наприклад, із ефірною олією кориці. Відтак слід теж скористатися теплими шкарпетками;
  • регулярні ванночки для ніг і ванни для тіла з грейпфрутовою і розмариновою ефірними оліями дадуть позитивний результат;
  • правильне харчування – зігрітися ногам і тілу допоможуть буряк, редька, морква, гречка, рис, яблука, червона риба. Жирну їжу, через яку кров стає густою, слід мінімізувати в раціоні;
  • давайте організму час на відновлення – більше відпочивайте, спіть не менше як 7-8 годин на добу.

Утім, аби взяти «на озброєння» ці поради, слід обов’язково поспілкуватися зі своїм сімейним лікарем.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button