Суспільство

«Кукурудзяні опади»: селище на Чернігівщині потерпає від лушпиння (Відео)

До редакції ЧЕЛАЙН звернулася Ірина Вазерцева, письменниця із Талалаївки. Але йшлося зовсім не про літературу. Вона розповіла про проблему, від якої вже багато років потерпають місцеві жителі.

«Із 2014 року «ведеться війна» місцевих мешканців із компанією ТОВ ТАС АГРО, оскільки на території селища стоїть їхній елеватор. На цьому елеваторі є три сушарки, які сушать зерно. Одна – найновіша, побудована й облаштована в 90-х роках, дві інші – збудовані ще за часів Радянського Союзу. На новій сушарці є якийсь фільтр примітивного формату. А на тих інших двох – взагалі немає. Тож традиційно восени, як тільки починають возити зерно, лушпиння із сушарок летить по всьому селищу й осідає. Покрив цього пилу лежить абсолютно скрізь. Люди скаржилися в селищну раду, наймали адвокатів, навіть екологи приїжджали, щоправда, тоді, коли зерна вже не було», — розповідає Ірина Вазерцева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для військових та членів їхніх родин у Чернігові діє проєкт «Плюс-Плюс»

За її словами, така ситуація негативним чином  позначається на здоров’ї місцевих жителів.

«У дітей проявляються алергічні реакції. Є багато людей, що мають захворювання дихальних шляхів. Тобто, багато хвороб, пов’язаних із цими викидами. Зважаючи на масштаби, інакше й бути не може. Люди розповідають, що нерідко йдуть червоні дощі, взимку випадає сніг такого ж кольору», — каже жінка.

Місцеві жителі зверталися зі своєю бідою до селищної ради, екологів, агропідприємства, стукали й в інші двері, збирали підписи, але віз і нині там. Бо зазвичай отримували відмовки.

«Підприємство казало, що поставлять чи вже поставили фільтри. Але ж зрозуміло, що на свою територію вони нікого не пускали. А лушпиння, як летіло, так і летить. І це така ситуація — роками. Причому, виникає вона ближче до осені. Поки все нормально, але ми не можемо чекати нової осені, бо хочеться запобігти ситуації», — зауважує Ірина Вазерцева.

Вчора, 7 серпня, з її слів, місцеві депутати на сесії проявили  небувалу одностайність у цьому питанні.

«Одноголосно проголосували за звернення до Чернігівської обласної адміністрації, щоб адміністрація прислала відповідні служби, які б урегулювали це питання», — каже Ірина Вазерцева.

Водночас вона повідомила, що люди налаштовані рішуче, і якщо проблема не буде вирішена, місцеві жителі готові навіть вдаватися до мирних протестів, зокрема перекривати дороги.

Намагалися з’ясувати позицію агропідприємства. За телефоном, вказаним на сторінці ТОВ ТАС АГРО в соцмережі відповіла жінка на ім’я Валентина. Вона сказала, що коментувати ситуацію не має повноважень, а директор – у відрядженні і повернеться після обіду. Спроби прояснити ситуацію пізніше – також не увінчалися успіхом. Цього разу попросили докладну інформацію, хто конкретно звертався і з якого саме питання. Мовляв, все уважно вивчать і нададуть відповідь. Тож, якщо представники ТОВ ТАС АГРО схочуть прокоментувати ситуацію, готові оприлюднити їхню позицію.

Спілкувалась Ірина Осташко

Відео надала Ірина Вазерцева

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button