Суспільство

Чому не можна ігнорувати «звичайні» болі в животі

Одна з найбільш поширених і найбільш ігнорованих скарг – болить живіт. Багато хто рятується вдома знеболюючим, Мезимом та іншими ліками, які насправді можна приймати тільки після консультації з лікарем. У більшості випадків больовий синдром виявляється досить серйозним явищем, тому від нього не можна просто відмахнутися. Дуже часто сильний біль – основний симптом панкреатиту, «популярність» якого за останні 10 років зросла в 3 рази. Запалення підшлункової залози зазвичай викликане зловживанням жирною, гострою їжею і алкоголем, буває гострим і хронічним.

З різних причин ферменти, що виділяються органом, не виводяться в дванадцятипалу кишку. Вони активізуються всередині і руйнують залозу з можливим залученням навколишніх тканин, що призводить до більш серйозних ускладнень. Тому дуже важливо якомога швидше почати лікування, щоб купірувати запальний процес. Терапія безпосередньо залежить від форми і стадії розвитку захворювання, яке проявляється:

  • сильним вираженим болем у верхній частині живота (віддає в спину, право-або лівостороння, не проходить після прийому спазмолітиків і знеболюючих),
  • гикавкою, відрижкою з неприємним запахом,
  • відчуттям сухості в роті,
  • нудотою і багаторазовими нападами блювоти,
  • запорами або діареєю,
  • загальною слабкістю,
  • зневодненням організму,
  • задишкою, посиленим потовиділенням, високою температурою,
  • підвищенням або зниженням артеріального тиску,
  • зовнішніми проявами (тьмяність шкіри, коричневі або синюшні плями в надпупочній зоні і в області попереку).

a301b01f-a3d4-4107-846c-48438fde997c

Що робити при характерних симптомах

З появою найменших больових відчуттів в області шлунка, які схожі на панкреатит, необхідна допомога лікаря-гастроентеролога. Своєчасне звернення дозволяє уникнути небезпечних наслідків – фахівець поставить точний діагноз і призначить правильне лікування. Його основу становить відмова від шкідливих звичок, зміна способу життя і спеціальна дієта. Список лікарських засобів очолюють анальгетики, НПЗЗ, спазмолітики, інгібітори протонної помпи. При некротизуючому перебігу хвороби і пацієнтам з порушеним відповіддю імунної системи необхідні антибіотики.

Особливо ефективні ферментні препарати, в тому числі Мезим, який підходить для тривалого застосування. Вони беруть на себе функцію підшлункової залози по переварюванню їжі, сприяють зниженню підвищеного тиску в протоках залози і стиханню запалення. За умови дотримання всіх рекомендацій ліки полегшують перетравлення їжі і нормалізують стілець. При хронічній формі запальний процес повністю не виліковується. Препарати панкреатичних ферментів відновлюють процеси травлення і поглинання їжі, усувають діарею і виключають втрату ваги. Крім цього, важлива дієтотерапія, адаптована до індивідуальних потреб, але завжди з низьким вмістом жирів. Продукти повинні легко засвоюватися, щоб виключити погіршення симптомів, при необхідності призначаються вітамінні та мінеральні добавки.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button