Суспільство

«Чортова дюжина»: чи варто боятися числа 13

Число 13 зазвичай є синонімом невдачі. Люди в усьому світі вірять у забобони, пов’язані з цим числом і тими неприємностями, які воно приносить. Горезвісний страх перед числом 13, зважаючи на свою поширеність, давно вже отримав мудру наукову назву – «трискайдекафобія». З приводу її походження існує ціла низка теорій, жодна з яких, утім, не є повністю доведеною.

Найпоширеніша пов’язана з історією про Ісуса Христа та 12 апостолів і їхню останню зустріч. У результаті виникла асоціація з неминучістю загибелі одного з учасників будь-якої компанії з 13 осіб.

Ось чому, наприклад, у Франції і зараз можна найняти «чотирнадцятого гостя» на випадок, якщо на вечірці або званій вечері зібралося 13 учасників. А в Англії на банкетах заведено садити на 13-й стілець плюшевого ведмедя, якого прибирають тільки тоді, коли всі розсядуться по місцях.

Одного американця фобія спонукала навіть розлучитися після 12 років подружнього життя. А після закінчення 13-го року, коли причина для розлучення відпала, він знову одружився з колишньою дружиною. Утім, цей забобонний пан вважає за краще не виходити з дому 13-го числа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сприятливий та небезпечний: таролог розповіла, що очікує на чернігівців у 2020-му (Відео)

Забобонними можуть бути не лише люди, а й готелі та літаки. Так, у багатьох європейських країнах та в США у приміщеннях готелів і хмарочосів не існує 13-го поверху. За 12-м одразу ж починається 14-й поверх або ж 12-й розділяють на 12-А і 12-Б.

Через забобони багатьох пілотів у США ніколи не було винищувача під номером F-13. Після моделі YF-12 одразу ж слідував літак F-14. Багато авіакомпаній, нумеруючи місця в пасажирських літаках, уникають тринадцятого ряду, №14 йде одразу ж за 12-м). Крім того, в деяких літаках не буває 13-го місця.

Ось ще кілька теорій, чому число 13 вважається нещасливим:

  1. Відповідно до стародавньої скандинавської міфології, за столом сиділи 12 богів, як раптом на бенкет прийшов 13-й непроханий бог Локі. Локі вбив одного з богів, що зрештою призвело до смерті інших богів, цілої низки стихійних лих і знищення всього на Землі.
  2. Багато християн вважають, що Ісус Христос був розіп`ятий у п`ятницю, 13-го. Однак дослідники вважають, що, можливо, це була не п`ятниця, 13-го, а п`ятниця 3 квітня 33 року н.е. Крім того є ті, хто вважає, що конфлікт Каїна й Авеля пов`язаний саме з цією датою.
  3. Традиційно вважалося, що до шибениці вело 13 сходинок. Також за легендою, петля повішеника містить 13 шлагів – витків мотузки.
  4. Аполлон-13 був єдиною невдалої місією на Місяць. Бак із киснем вибухнув, і життя космонавтів на борту корабля залишалося під загрозою. На щастя, всі космонавти повернулися на Землю живими і неушкодженими. Старт Аполлона-13 стався о 13 годині 13 хвилин з майданчика 39 (Тричі 13), а аварія трапилася 13 квітня.
  5. У п`ятницю, 13 жовтня 1307 року, були заарештовані всі тамплієри – французькі лицарі чернечого ордену Храму.
  6. Вважається, що шабаш відьом – це група, що складається з 13 відьом.
  7. Існує старий забобон, згідно з яким людина з 13-ма літерами в імені та прізвищі, має долю диявола.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button