Суспільство

Дефіцит бюджету Чернігівщини може зрости вдвічі

23 січня уряд ухвалив постанову, що забороняє містам розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду на депозитних рахунках. Обмеження, яке діятиме до кінця 2019 року, ініціювало Міністерство фінансів України.

За словами економістів, такі заходи в Україні впроваджуються вже не вперше. До них вдаються в тому разі, коли в держави починаються труднощі зі станом єдиного казначейського рахунка та виконанням бюджету.

«У нас казначейство обслуговує як державний, так і місцеві бюджети. Коли починаються складнощі з виконанням дохідної частини Зведеного бюджету, то повертається подібна практика. А саме завдяки цій забороні в залишку на єдиному казначейському рахунку буде більше коштів і зменшиться потреба в позиках для державного бюджету. Тобто не треба буде так активно працювати на внутрішніх і зовнішніх ринках запозичення», – пояснює депутат Чернігівської міської ради з фракції «Наш край» Віктор Бистров.

Таким чином, подібні дії уряду рятують єдиний казначейський рахунок і державний бюджет. Натомість місцеві громади зазнають значних втрат. Більше того, прийняття постанови несвоєчасне, оскільки було б доречніше, аби уряд ухвалив відповідне рішення ще восени минулого року та призначив конкретну дату введення в дію документа про заборону розміщення депозитів.

Це обумовлено тим, що майже всі бюджети на місцях уже прийнято, те саме стосується й головного кошторису Чернігова, Прилук, Новгород-Сіверського, Ніжина, а також бюджетів ОТГ. А кошти, які мали б надійти з відсотків за депозитами, здебільшого вже закладені під відповідні видатки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В обласному бюджеті-2019 збережено фінансування спортивних товариств

«У більшості бюджетів стоїть графа надходжень від розміщення коштів на депозитах і, відповідно, якщо це рішення набуде чинності, то всім, хто планував ці надходження, їм треба буде зменшити доходну та видаткову частини. На практиці місто Чернігів, наприклад, планувало отримати від розміщення тимчасово вільних коштів на депозиті 30 млн грн. Воно поставило це в доходну частину і, відповідно, запланувало видатки під цю суму. Це можуть бути видатки на медикаменти, продукти харчування, ремонти, або навіть заробітна плата. А після застосування постанови необхідно зменшити доходи від депозитів щонайменше на третину, а то у половину суми. І, відповідно, треба зняти і видатки. Це зветься секвест», – зазначив Віктор Бистров.

Для Чернігова ж відсотки за депозитом не є основним джерелом надходження, але й у цьому випадку місту доведеться знаходити інші способи наповнення бюджету або зменшувати видатки в певних напрямах.

Ще статті по темі

Back to top button