Суспільство

День «гризунів» науки: сумна історія свята

Насправді, історія цього свята не така весела, як саме свято. 28 жовтня 1939 року, в окупованій фашистами Чехословаччині, празькі студенти та їхні викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відсвяткувати річницю створення Чехословацької республіки. Окупанти розігнали демонстрацію, при цьому був розстріляний студент медичного факультету Ян Оплєтал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські студенти і викладачі написали книгу

Похорон Яна Оплєтала 15 листопада 1939 року знову перетворився в акцію протесту. Десятки демонстрантів було заарештовано. 17 листопада гестапівці та есесівці рано-вранці оточили студентські гуртожитки. Більш ніж 1200 студентів було заарештовано та відправлено до концтабору в Заксенхаузен. Дев’ятьох студентів та активістів стратили в стінах в’язниці в празькому районі Рузіне. За наказом Гітлера всі чеські виші було закрито до кінця війни.

17 листопада 1946 року в Чехії, в місті Прага, відбувся Всесвітній конгрес студентів, де було вшановано пам`ять жертв нацистського режиму, загиблих чеських студентів-патріотів. І саме день 17 листопада став Міжнародним днем студента. В Україні 17 листопада почали святкувати як День студента з 1999 року згідно з наказом Президента України. Неофіційним же Днем студента вважається також дата 25 січня — Тетянин день (день Святої Тетяни, покровительки студентів). Тож ми відзначаємо День студента як 17 листопада, так і 25 січня. Доволі символічне свято, як на мене. Але воно об`єднує все студентство. Це свято всієї молоді.

Джерело: Я студент

Ще статті по темі

Back to top button