Суспільство

День перемоги: як Чернігів вшановуватиме пам’ять про Другу світову війну

Пам’ять про Другу світову війну в Україні тепер вшановують двічі. Насамперед згадують жертв тієї моторошної сторінки історії. Цього дня українці разом з усім світом віддають шану загиблим під час бойових дій, закатованим у концтаборах і померлим від хвороб та голоду.

Уперше відзначати цей день запропонувала Рада асамблеї ООН ще у 2004 році. До цієї ініціативи Україна приєдналася лише у 2015. Відтоді у містах, селах і містечках проводять урочисті заходи. Не винятком є й Чернігів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ветерани війни отримають матеріальну допомогу

Так, 8 травня о 8.00 в колишньому урочищі Подусівка відбудеться урочисте покладання квітів до Меморіалу жертвам нацизму та спільний молебень представників релігійних організацій усіх конфесій за загиблими.

Потім усі охочі містяни зможуть долучитися до покладання квітів до братської могили та меморіальних стел загиблим учасникам АТО/ООС, Небесної Сотні у сквері ім. М.Попудренка (10.00).

У сквері ім. Богдана Хмельницького хорові колективи міста проведуть флешмоб «Молитва за мир», одночасно з яким проходитиме і меморіально-мистецька акція «Перша хвилина миру» (10.30). А вже о 14.00 можна буде відвідати виставку «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори», вона відкриється у Чернігівському обласному молодіжному центрі.

А от офіційний вихідний день 9 травня вже є святковим, адже ознаменовує собою День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Він прийшов на заміну радянському Дню перемоги та має зруйнувати у свідомості українців старі міфи й розповісти правду про сторінки історії.

Із 2015 року вшановується подвиг солдатів не тільки Червоної армії, а й усіх народів та народностей, які боролися за перемогу над нацизмом.

Із нагоди свята в четвер відбудеться урочисте покладання квітів до меморіалу в урочищі Кривулівщина (о 9.00). А вже через годину керівництво області та всі небайдужі чернігівці покладатимуть квіти до могили Невідомого солдата. Дійство проходитиме на Болдиній горі.

Ще статті по темі

Back to top button