Суспільство

Село на Чернігівщині атакували бобри

Село Лосинівка Ніжинського району атакували бобри.

Через аномально теплу зиму в околицях поблизу ставка з очисними спорудами, що належать місцевому молокозаводу, активізувалися бобри – валять дерева, будують греблі. Гризуни наробили чимало шкоди і в приватному секторі.

«Бобри оселилися в заводських очищувачах п’ять років тому. На нашій вулиці всього три садиби. Біля кожної з них – ставок. Наш замулився й обмілів. А в сусідському значно більше води. Його і облюбували бобри. Вони зробили там багато копанок і ходів, а на березі вирили кілька душників – щоб забезпечити доступ повітря до своїх нір. За зиму тварини вже з’їли весь молодий верболіз на берегах обох ставків і тепер атакують наші сади. У нашому вже обгризли кору на яблунях, грушах і вишні. Щоб врятувати інші дерева, я обмотую стовбури металевою сіткою», – розповідає 67-річна Тамара Савенко.

За словами голови ГО «Асоціація мисливців і рибалок «Ірбіс» Ігоря Каленіченка, бобрів побільшало не лише в Лосинівці, але й у Сальному, Крутах, Діброві: «Спосіб боротьби з бобрами один: регулювання їхньої популяції. Полювання дозволяється тільки за офіційною ліцензією. Щоб її отримати, лосинівцям треба написати відповідну заяву офіційному користувачеві мисливських угідь – до Ніжинського районної ради Українського товариства мисливців і рибалок. Після цього фахівці підрахують бобрів за спеціальною методикою. Якщо кількість тварин перевищить норму, УТМР повідомить про це в Обласне управління лісового та мисливського господарства. На цій підставі Міністерство охорони навколишнього природного середовища України затвердить відповідний ліміт на відстріл бобрів».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

За матеріалами газети «Гарт»

Ще статті по темі

Back to top button