Суспільство

День Соборності України

День Соборності України – особливо урочистий, святковий день для кожного українського патріота. Цього дня ми щороку знову повертаємося до епохальної події, що відбулася понад сторіччя тому. 22 січня 1919 року сталося урочисте проголошення про підписання історичного документа. Акт Злуки Української Народної Республіки із Західно-Українською Народною Республікою об’єднав наш народ та наші території в межах спільної держави. З нагоди державного свята в Переяславський міській раді відбулося урочисте засідання, про яке можна дізнатися у інтернет-виданні Новини Переяслава.

Ведуча засідання, Влада Черненко, почала урочистий захід із розповіді про події, що стали визначними для народження української державності. Вона навела фрагмент тексту із «Універсалу Директорії», в якому йдеться про важливість об’єднання зусиль усього народу для побудови Української Держави, щасливого життя та в межах єдиної нероздільної країни. Вона зауважила, що ці слова набувають особливого змісту сьогодні, коли народ України має докласти максимум зусиль в боротьбі за свободу та незалежність, спокійне мирне життя та повернути можливість святкувати День Соборності разом містами та селами, що нині перебувають під окупацією. За традицією, хвилиною мовчання, присутні вшанували пам’ять патріотів, що віддали свої життя, виборюючи свободу та незалежність рідної країни.

На засіданні відбулося урочисте нагородження почесними грамотами та цінними подарунками громадських активістів та діячів культури. Грамотами були нагороджені голова ГО «Переяслав-Хмельницького міського товариства єврейської культури, Кучеренко І. І., фахівець із історії краєзнавства, Набок Л. М., а також Ігнатенко О. Д. – громадський активіст.

Сумлінна праця та відповідальне відношення до своєї справи, прояв творчої ініціативи працівників Переяславського Університету Григорія Сковороди також були відзначені винагородами. Їх отримали:

  • кандидатка історичних наук, доцент кафедри соціальних комунікацій, Березанська І. М.;
  • фахівець першої категорії, працівник відділу міжнародних зв’язків, Лялька Т. С.;
  • бібліотекарка першої категорії, Самсоненко Н. Г.

Урочистий захід продовжили патріотичні пісні, які виконали місцеві артистки Є. Хондошко та Г. Ляч. Матеріал підготовлений за інформацією https://proslav.info/u-pereyaslavi-vidbulysya-urochystosti-z-nagody-dnya-sobornosti-ukrayiny-vidznachyly-praczivnykiv-universytetu-krayeznavcziv-ta-istorykiv/

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button