Суспільство

День святого Миколая 2021: традиції в Україні та світі

Православні християни вшановують пам’ять святого Миколая Чудотворця сьогодні, 19 грудня. Це свято особливо люблять діти у всьому світі.

Святий Миколай — одна з найшанованіших постатей у християнстві. Він вважається покровителем мандрівників, моряків, торговців, сиріт, захисником обвинувачених і безневинно засуджених.

Православна церква вшановує пам’ять святителя Миколая Чудотворця 19 грудня. За традицією в цей день діти знаходять подарунки, заховані під подушками, і вірять, що їх приніс святий.

Миколай вважається покровителем мандрівників, моряків, торговців, сиріт, захисником обмовлених і невинно засуджених. Також його люблять діти, які навчаються у святого милосердя і слухняності.

Історія

Святий Миколай народився в III столітті в грецькій колонії Патара, недалеко від Лікії (сучасна територія Туреччини). Вважається, що батьки майбутнього архієпископа були заможними людьми, але при цьому вірили в Христа і активно допомагали бідним.

З дитинства Микола повністю присвятив себе вірі, багато часу проводив в храмі. Подорослішавши, став читцем, а потім священиком у церкві, де настоятелем служив його дядько, єпископ Микола Патарський. А потім зійшов на єпископський престол в місті Мирі.

Нового архієпископа дуже полюбили люди за доброту, справедливість і чуйність. При цьому він був ревним борцем з язичництвом, руйнував ідолів і викривав єретиків.

У 325 році святий Миколай став учасником першого Вселенського Собору, що проходив в Нікеї.

Досягнувши глибокої старості, святий Миколай мирно помер приблизно в 351 році. Після смерті його нетлінне тіло замироточило і стало об’єктом паломництва.

Над могилою в VI столітті побудували базиліку, а на початку IX століття церкву Святого Миколая. У ній мощі зберігалися до 1087 року, аж поки їх не викрали італійці з міста Барі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святкові вихідні у Чернігові: Миколай, Казкове містечко та святкові тролейбуси

Чудеса

Святий Миколай ще за життя прославився добрими справами і чудесами — врятував Лікію від голоду, допоміг мирно вирішити заколот у Фрігії, молитвою зупиняв морську стихію.

Чудотворець врятував від смерті трьох чоловіків, які потрапили до списку невинно засуджених.

У житії святителя Миколи описується історія про те, як він допоміг трьом бідним дівчатам зібрати придане. Він тричі таємно підкидав мішок із золотом в їхній будинок, забезпечивши цим весілля.

Зраділий батько дівчат вирішив дізнатися, хто його благодійник, і, чергуючи вночі, підстеріг Миколу, а спізнавши святого, кинувся в ноги з вдячністю.

Миколі Чудотворцю моляться про подорожуючих, про благополучне заміжжя дочок, про позбавлення голоду, а також у всіх важких ситуаціях.

Шанування святого Миколая швидко поширилося по всьому християнському світу, як на Сході, так і на Заході, а його діяння породили безліч легенд.

Традиції в Україні

Святий Миколай — один із найбільш шанованих в Україні святих. На його честь в році є два свята — весняне (22 травня) і зимове (19 грудня).

Зимового Миколая найбільше чекають діти. На заході України встановилася традиція писати святому лист, в якому дитина вказує, що хорошого і поганого вона зробила протягом року, і просити про подарунки.

За традицією, ввічливі і привітні діти знайдуть під подушкою подарунок, а той, хто не слухався батьків, отримає різки.

У цей день прийнято відвідувати церкву і підносити молитву святому, просячи про благополуччя і заступництво.

Вважається, що святий Миколай Угодник в своє свято обходить землю, проганяючи нечисть.

Традиції на Заході

У кожній країні існують свої традиції і звичаї, пов’язані зі святкуванням цього дня. У католиків день пам’яті святого Миколая відзначають 6 грудня і традиційно він починається з відвідин церкви.

У Німеччині, в Швейцарії та Австрії діти в ніч на 6 листопада виставляють взуття за поріг будинку, щоб прийшов вночі Ніколаус і залишив їм солодощі і маленькі подарунки.

Деякі вірять, що Ніколаус об’їжджає всі будинки в своїх санях і приходить через камін, щоб заховати привезені подарунки у взуття або повішені дітьми шкарпетки.

У США і Канаді свято святого Миколая відзначається за схожої традиції — в ніч на 6 грудня діти залишають порожній черевик або шкарпетку зовні, а вранці прокидаються і поспішають перевірити, що святий поклав в їхнє порожнє взуття. Взуття з цукерками або сувенірами дістається слухняним дітям, а пустунам — взуття з вугіллям.

У Нідерландах на це зимове свято чекають з нетерпінням не лише діти, а й дорослі. Святий Миколай є покровителем Амстердама, і головний католицький храм міста названий на його честь. Напередодні дня Святого Миколая ввечері, існує традиція дарувати один одному подарунки, які упаковуються в гарно оздоблені коробки.

У Португалії святий є покровителем студентів. На його честь проходить фестиваль Ніколінас, який триває з 29 листопада по 7 грудня кожен рік.

У Чехії вважається, що в цей день Святий Миколай мандрує вулицями, квартирами і готелями Праги, обдаровуючи слухняних дітей фруктами та солодощами, тоді як хулігани і ледарі виявляють в різдвяних шкарпетках картоплину або шматок вугілля.

Прикмети

  •      У народі вірили, що 19 грудня — останній день в році, коли треба віддати всі борги.
  •      Якщо до дня святого Миколая пішов сніг — то зима буде холодною і морозною.
  •      Якщо в цей день холодно, то і зима буде ясною і без сильних морозів.
  •      Якщо перед Миколою з’явився іній, то рік буде врожайним.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button