Суспільство

День святої Ольги: історія свята та прикмети

Цього дня, 24 липня, вшановували святу Ольгу, яка була дружиною князя Ігоря. До ікон святої Ольги моляться про втіху вдови, а молоді дівчата просять вдалого заміжжя.

Ігор та Ольга уклали шлюб і невдовзі в них народився князь Святослав. Сімейство недовго прожило разом, адже Ігоря вбили древляни. Після цього правитель древлян запропонував Ользі вступити з ним у шлюб. Та вона удала, що згодна це зробити, і заманила посольство древлян до Києва, де їх вбила. Після цього вона розпорядилася спалити місто Іскоростень – столицю древлян. Жителі міста були або вбиті, або продані в рабство. Ці легенди є свідченням того, що Ольга була жорстокою людиною. Водночас відомі її добрі справи. Так, літописи містять відомості, згідно з якими Ольга активно займалася облаштуванням господарського та політичного життя своєї держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому 23 липня не варто йти до водойми: народні прикмети

За переказами, Ольга вирушила до Константинополя, щоб познайомитися з християнським вченням. Ольга прийняла хрещення, отримавши ім’я Олена, і повернулася до Києва з іконами та книгами.

Син Ольги, Святослав, не побажав прийняти хрещення і був язичником. Попри старання Ольги, за часів його правління прихильників християнської віри було дуже мало. Своїх онуків Ольга все-таки привчила до християнської віри, її справу зміг продовжити один з онуків – Володимир, за правління якого відбулося хрещення Русі.

До ікон моляться, щоб уберегти себе і дітей від біди, а також про повернення чоловіка в сім’ю. Крім того, їй моляться про зміцнення новонавернених християн. Свята Ольга також вважається заступницею матерів синів і вдів.

У цей період спостерігався розпал польових робіт. Дощі, а зокрема грози, що супроводжуються сильним громом, цього дня обіцяли рибалкам багатий улов, а сонце – гарний урожай хліборобам. Зазвичай дуже спекотний день мав бути, якщо вдень коропи плескаються на поверхні води.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Благовіщення: народні звичаї та прикмети

Із 24 липня починався час жнив і гроз. На луки і поля зазвичай виходили всім селом. Хтось займався заготівлею сіна, а хтось збирав гриби в лісі – загалом, за звичаєм, вдома цього дня сидіти не варто.

Молилися цього дня святій княгині Ользі, щоб вона послала гарну погоду та допомогла закінчити жнива якомога швидше. Також 24 липня поспішали прибрати жито і зібрати сіно в копиці, оскільки погода в цей період була дощовою, ранкові роси теж не сприяли тому, щоб покоси збереглися в хорошому стані. Казали, що роси дуже шкідливі для городніх культур, особливо для огірків – їх намагалися обов’язково вкривати від вологи. Погода 24 липня була вологою та спекотною.

Народні прикмети на 24 липня

Грім прогримів – буде добре риба ловитися

Гулкий грім 24 липня віщує сильний дощ

Якщо на день святої Ольги погода сонячна – хлібороби можуть очікувати багатий врожай.

Джерело: Depo.Закарпаття

Ще статті по темі

Back to top button