Суспільство

Благовіщення: народні звичаї та прикмети

За біблійними переказами, цього дня Архангел Гавриїл прийшов до Марії з Назарета, щоб оголосити про те, що Святий Дух чудесним чином зійшов на неї, і Діва в утробі своїй понесла Сина Божого.

Урочистість Благовіщення відзначається Православною Церквою 7 квітня – за 9 місяців до Різдва. Ця дата, на відміну від Великодня і Трійці, відзначається щороку в один і той самий час.

Подія належить до числа 12 найважливіших свят християн. Із цим днем у церковних традиціях і народних повір’ях пов’язано безліч правил і вірувань.

Церковні та народні традиції святкування Благовіщення

Християнство і язичництво тісно переплелися між собою. Химерна суміш церковних догматів і стародавніх звичаїв характерна і для святкування Благовіщення. Миряни вірять, що цього дня кожна молитва буде почута, а, зробивши нехитрі дії, можна заручитися щастям і благополуччям на цілий рік.

Народні звичаї

Благовіщення часто збігалося з початком роботи на землі, тому його сприймали як початок весни, момент остаточного відходу холодів. Подібний символізм сприяв зародженню обрядів і вірувань, пов’язаних із родючістю. Вважалося, що до цієї дати нічого не можна висаджувати та сіяти, оскільки земля ще спить.

Для підвищення та збереження врожаю цього дня предки виконували такі обряди:

У печі спалювали дрова й отриману золу змішували з освяченою в церкві сіллю. Цю суміш розкидали по кутах поля або городу. Вона була покликана захистити ділянку власника від недоброго ока, вберегти посадки від граду та шкоди, що завдається людьми.

Освячення зерна. Підготовлені для посадки ярі старший чоловік у домі хрестив взятою в руки благовіщенською іконою і заговорював на врожай.

Крихти від освяченого під час ранкової літургії хліба перемішувалися з насінням на посадку. Також із цією ж метою предки додавали до зернят трохи благовіщенської солі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці розповіли про великодні традиції

Для миру між членами сім’ї, благополуччя дому та здоров’я використовували такі прийоми:

Кожен повинен був натще з’їсти освячену просфору і запити її взятою з церкви водою. Це мало захистити людину від хвороб і неприємностей, подарувати удачу та достаток.

Заготівля благовіщенської солі. Кожен член сім’ї, який проживає в домі, повинен був взяти по жмені солі, яка згодом розжарювалась із відповідною змовою-побажанням на сковороді та зсипалась у загальний мішечок. Ця суміш вважалася потужним засобом проти хвороб і захисним оберегом від недоброго ока. Її підсипали не тільки людям, а й використовували для тварин, птахів.

Жінки, чий чоловік відрізнявся буйною вдачею або поганим характером, повинні були назвати його 40 разів «милим». Тоді, за повір’ям, він весь рік буде ласкавий і люб’язний.

Що можна і чого не можна робити на Благовіщення?

Благовіщення, як і багато інших церковних двунадесятих свят, має свої правила й обмеження. Деякі з них особливо суворі, наприклад, як заборона що-небудь робити.

У народі кажуть «У Благовіщення дівка косу не плете, птиця гнізда не в’є». Із цим повір’ям пов’язана легенда про зозулю. В оповіді згадується, що цей птах не має будинку через те, що цілеспрямовано порушував Божу заборону. Відтоді зозуля змушена підкидати свої яйця в чужі гнізда та бути гнаною всіма.

Також не можна в благовіщенську добу виконувати такі дії:

Позичати або, навпаки, давати гроші та речі стороннім. Інакше ви можете втратити своє благополуччя, здоров’я, спокій і мир у родині. Цієї вимоги слід дотримуватися неухильно, навіть якщо у вас просить щось людина добре знайома і вам незручно їй відмовити. Важливо стежити за тим, щоб у вас самих нічого не забрали з дому. Тому 7 квітня небажано запрошувати гостей. Відзначають свято зазвичай сім’єю.

Шити, плести. Нитка в багатьох народів світу асоціюється з життям, тому будь-хто, хто бере її в руки для роботи, може заплутати свою долю, внести проблеми та неприємності.

Займатися своїм волоссям. Не можна не тільки стригтися, мити голову, а й навіть розчісуватися з причини небезпеки порушити свою долю. Також як покарання волосся може випадати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому на Великдень печуть паски та як знайти в собі Бога – «Гостра тема. ONLINE»

Одягати обновки. Нові речі швидко порвуться або непоправно зіпсуються, а протягом року не буде можливості придбати інші. Дівчата, які порушили заборону, до наступного Благовіщення не вийдуть заміж.

Не починають чогось нового. Успіху в справах не буде. Сучасна прикмета, яка свідчить про те, що в понеділок не можна починати серйозних речей (будівництво, бізнес і т. д.) в давнину мала інше трактування. Раніше вважалося, що не слід братися за якусь справу в день тижня, на який припало минуле Благовіщення. Наприклад, якщо це свято випадало на середу, то вона вважалася в майбутньому році нещасливим днем.

Слід цей день провести, так, як хотілося б. За повір’ям вважається: яким для вас буде це свято, таким буде і весь рік. Тому не варто на Благовіщення ображатися, сваритися з навколишніми людьми. Навпаки, необхідно провести добу в гарному, світлому настрої. Не залишайтеся на самоті. Навіть якщо у вас немає своєї сім’ї, скористайтеся нагодою та завітайте до своїх рідних, зустріньтеся з друзями. Людям, у яких є домашні тварини, бажано нагодувати їх добре. В їжу слід додати крихти освячених просфор. Таким чином, господар захищає не тільки себе, але і своїх вихованців від хвороб на майбутній період.

Народні прикмети на Благовіщення

У предків існувала велика кількість прикмет, пов’язаних із Благовіщенням. До нас дійшли багато з них, наприклад, про погоду.

Якою вона буде 7 квітня, такою буде і на Великдень. Крім того, якщо цього дня лежить сніг, то його можна буде побачити в полі і на Єгорія (6 травня).

Вранішній іній або туман – до сприятливого для врожаю літа, хорошим знаком також вважався сильний вітер.

Дощ – літо та осінь будуть грибними; гроза – до спекотних літніх місяців.

Безвітряна сонячна погода – до частих гроз; не видно на вулицях літаючих ластівок – весна буде холодною і затяжною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський священик розповів, як зустрічати Великдень і що обов’язково треба покласти у святковий кошик

Якщо ніч під час всеношної тепла, то й весна прийде без серйозних заморозків.

Народні прикмети та спостереження стосувалися не тільки погоди, але й життя людини:

Хто нап’ється в благовіст, у того в роду будуть гіркі п’яниці.

У того, хто розпалить піч, станеться найближчим часом пожежа.

Яким прикметам вірити, а яким – ні, кожна людина вирішує сама, а Благовіщення нехай принесе у ваш дім радість.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button