Суспільство

Держава має контролювати надання безкоштовних медпослуг

*Актуально

Національна служба здоров’я 2020 року планує за програмою медичних гарантій сплачувати фіксовану суму за пологи, лікування інфарктів та інсультів. Про це повідомила депутат Чернігівської міськради від партії «Наш край», головний лікар міської дитячої поліклініки №2 Ганна Якубова.

За її словами, ці послуги будуть повністю безоплатними для українців. Громадян вже своїми податками заплатили за медицину. Наприклад, 8500 грн Національна служба здоровя буде сплачувати лікарні за пологи, 19 500 грн – за лікування інсульту, 15 800 грн – за лікування інфаркту.

Але при цьому влада не каже про гарантію якості на ці послуги. Ганна Якубова припускає, що фіксована сума оплати може підштовхнути медзаклади до економії на пацієнтах, або ж до нав’язування додаткових, непередбачених програмою медичних гарантій послуг.

«Якщо для районної лікарні 8500 грн може бути економічно вигідно, то для обласної – вже ні. Тому там будуть намагатися або заощадити, або ж стягнути додаткові гроші з пацієнта», — коментує депутат міськради від «Нашого краю».

«Наш край» закликає владу зобов’язати медзаклади надати гарантію пацієнтам якості послуг і жорстко контролювати виконання ними цих вимог. Має бути розроблений механізм постійного моніторингу якості послуг, в якому на першому місці буде пацієнт.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button