Суспільство

Децентралізація на Чернігівщині завершується із порушенням принципу добровільності створення ОТГ, – депутатка облради

*Актуально

На завершальному етапі реформи децентралізації формування ОТГ у Чернігівській області відбувається з порушенням принципу добровільності об’єднання. Про це повідомила депутатка Чернігівської обласної ради від політичної партії «Наш край», директорка регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад Ірина Грозенко. Вона разом із делегацією області брала участь у консультаціях, що відбулися в Міністерстві розвитку громад та територій України минулого тижня.

За її словами, представники Чернігівської ОДА замість доопрацювання виявлених недоліків внесли суттєві зміни до перспективного плану створення ОТГ.

Так, приміром, Новобасанська ОТГ Бобровицького району, що має непогані результати діяльності та достатньо високий рівень спроможності, в інтересах впливового землевласника може стати частиною Бобровицької ОТГ. А все через включення сіл Козацьке, Петрівка і Гаврилівка до Бобровицької громади, хоча за перспективним планом вони мали входити до Новобасанської громади. Крім цього, порушено принцип добровільності і в Талалаївській громаді. Зокрема, села Юрківці і Березівка планується додати до Срібнянської громади, а вони мали б входити до Талалаївської селищної ОТГ.

«Я була присутньою на зборах селян Березівки, і там громада 93 голосами проти 76 ухвалила рішення про приєднання до Талалаївки, хоча представники влади намагалися переконати місцевих жителів стати частиною Срібнянської ОТГ», – зазначила Ірина Грозенко.

Вона наголосила, що, як і на початку децентралізації, на завершальному етапі ОДА чинить опір добровільному об’єднанню громад і можна припустити, що зараз окремі громади формуються в інтересах відомих у регіоні землевласників.

Такі ж порушення і на Городнянщині, де селян Вихвостівської ОТГ у разі приєднання бачать у складі Городнянської, а не Тупичівської ОТГ, пропонованої їм ОДА. Це й спонукало людей «шукати правди» в облдержадміністрації.

«Ми маємо ситуацію на Чернігівщині: нехтування думкою людей щодо об’єднання в громади, відвертого порушення Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», а відтак, ігнорування основоположних принципів місцевого самоврядування», – підкреслила депутатка від «Нашого краю».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button