Суспільство

Децентралізація – це додаткові надходження до бюджету кожної сільської ради, — депутат облради Міклухо-Маклай

Надія Міклухо-Маклай, депутатка Чернігівської обласної ради від «Нашого краю», є активним прибічником децентралізації і загалом – посилення ролі місцевого самоврядування на Чернігівщині.

Вона аналізує ситуацію на експертному рівні і завжди радо надає консультаційну підтримку представникам громад щодо юридичних та адміністративних аспектів децентралізації. Вона щоразу перебуває на передовій децентралізації – в об’єднаних територіальних громадах, вже створених, і тих, де цей процес ще триває.

Пані Надіє, що дасть Чернігівщині та її мешканцям реформа з децентралізації?

Якщо говорити мовою цифр, то децентралізація – це додаткові надходження до бюджету кожної сільської ради для розвитку територій. Сільські ради, які не об’єдналися у громади, втрачають до 60% коштів. Приміром у моєму районі у 2016-му місцеві ради втратили 23 млн гривень. Процеси децентралізації треба було розпочинати ще торік, аби по-новому увійти в бюджет 2016-го.

Приміром, на території нашого району є населенні пункти Кіпті та Десна. Ці невеликі громади вже відчули ефект додаткового фінансування. Із 3 млн гривень, які там мали раніше, зараз доходи бюджетів зросли учетверо – до 12 млн.

Тож об’єднання громад – неминучий і незворотний процес. Днями я відвідала сесію Козелецької селищної ради, де ставили питання об’єднання. У такому випадку із 14 млн гривень прибуткового податку вони отримають 60% на власний розвиток. А також – й інші кошти, обсяг яких буде у рази більше, ніж громади мають нині.

Децентралізація дозволяє приймати серйозні рішення з управління територіями на місцевому рівні. Це стосується ремонту та будівництва шкіл, лікарень, дитячих садочків, будинків культури. Сьогодні на територіях об’єднаних громад значно простіше забезпечити якісне інвестування першочергових потреб. Бо люди самі визначають, куди, скільки і як інвестувати власний фінансовий ресурс. І головне – люди вже відчули перші результати.

У чому конкретно полягають переваги від об’єднання громад?

Це можливості соціально-економічного розвитку сільських територій за рахунок додаткового фінансування. Це повноваження місцевих громад щодо впливу на процеси управління своїми територіями. Звісна річ, будь-які нові процеси, а тим більше такі масштабні, як децентралізація, потребують зусиль. Неминучі й помилки. Але результат перекриє будь-які тимчасові труднощі. І це засвідчує досвід існуючих об’єднаних громад. Люди вже відчули вагомі переваги для власного життя. А це – найголовніше.

Співголова «Нашого краю» Мазурчак вважає, що об’єднання громад є необхідністю насамперед для їх мешканців. Ви із цим твердженням погоджуєтесь?

Звісна річ. Але при цьому важливо забезпечити прямий діалог із людьми, аби пояснити їм докладно їх переваги від майбутнього об’єднання. Важливо, аби люди знали, як правильно почати процес створення об’єднаної громади. Наша політична сила намагається сприяти людям в отриманні необхідної інформації. Ми пояснюємо, що об’єднуватися доцільно між собою, або приєднуватися до вже існуючих громад. Так, скажімо, частина сільських рад, які найближче знаходяться біля Козельця, мають увійти до Козелецької об’єднаної громади. Це – найбільш оптимальне для людей рішення.

Роз’яснювальна робота у місцевих громадах дозволить їх мешканцям уникнути проблем у майбутньому. Скажімо, цього тижня я двічі була на сходах громад. Вкотре переконалася, що люди підтримують децентралізацію, усвідомлюють її переваги і готові рухати ці питання у себе на місцях. Я не відчула якогось суспільного невдоволення.

Люди розуміють, що по-перше треба виконати норму закону і об’єднатися. А по-друге, і це головне, створення об’єднаних громад дає нам надію на краще життя, відродження шкіл та лікарень, оновлення доріг, водогонів, інженерних мереж. Втративши низку таких можливостей цього року, люди прагнуть забезпечити своїм територіям розвиток вже 2017-го.

Джерело:Час Чернігівський

Ще статті по темі

Back to top button