Суспільство

Децентралізацію треба внести до Конституції України – депутат облради

*Актуально

Поняття «децентралізація», основні її засади та основи діяльності об’єднаних територіальних громад треба внести до Конституції України. Про це заявила депутат Чернігівської обласної ради від політичної партії «Наш край», виконавчий директор регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад Ірина Грозенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Децентралізація: чи існує загроза її згортання?

За її словами, на змінах до Конституції в частині децентралізації уряд наполягав ще у 2014 році, коли приймав Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. «На першому підготовчому етапі (2014 рік) передбачається в першочерговому порядку внести до Конституції України зміни щодо утворення виконавчих органів обласних і районних рад та розподілу повноважень між ними», – йдеться в Концепції.

Ірина Грозенко уточнила, що проєкт змін до Конституції розробили, як і планувалося, до кінця 2014 року, до його створення залучили експертів, фахівців, науковців. Документ оприлюднили й обговорили на усіх рівнях. Запропоновані зміни високо оцінила також Венеційська Комісія. У 2015 році президент України подав цей проєкт змін до парламенту. Але у серпні 2015 року, у зв’язку з тим, що до законопроєкту внесли політично чутливі положення про особливості здійснення місцевого самоврядування в деяких районах Донецької та Луганської областей, голосування закінчилося трагічними подіями під Верховною Радою. Парламент попередньо схвалив законопроєкт та більше не повертався до його розгляду.

«Але реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади – децентралізація – не завершилася. До грудня мають відбутися перші місцеві вибори в об’єднаних громадах, які утворилися цього року (в межах країни – майже 100 ОТГ). Це забезпечить можливість переходу громад на прямі міжбюджетні відносини з січня 2020 року», – зазначила Ірина Грозенко.

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button