Суспільство

Діалог і довіра: представників місцевого самоврядування Чернігівщини вчать новим методам вирішення конфліктів

Представники місцевого самоврядування Чернігівської області розпочали навчання новим методам вирішення конфліктів для посилення згуртованості. Методикам використання діалогових підходів під час проведення консультацій з громадськістю навчалися представники 10 громад Чернігівської області під час заходу, що відбувся 14 березня 2023 року в місті Чернігів.

Методика діалогового підходу є важливим інструментом, який дасть змогу муніципалітетам вирішувати актуальні питання життя громади, враховуючи потреби різних груп місцевих жителів, представників бізнесу, громадських організацій і внутрішньо переміщених осіб.

Як зазначив один із тренерів проєкту Олег Овчаренко: «Насамперед, діалог – це «глибинний процес», тобто не просто факт зустрічі чи розмови або суперечки, а процес, коли комунікація між учасниками виходить за межі обміну звинуваченнями чи претензіями. Натомість ми фокусуємося на індивідуальних чи колективних переживаннях, болях, їхніх причинах, передумовах».

У подальшому за підтримки експертів проєкту, навчені представники місцевого самоврядування із цих громад зможуть використати діалогові методики на практиці при проведенні консультацій з громадськістю. Так, в громадах Чернігівської області, які беруть участь в проєкті, будуть обрані актуальні теми, з’ясовані різні бачення вирішення актуальних проблем та відбудуться щонайменше два громадські обговорення із залученням усіх зацікавлених сторін.

Як зазначив координтор проєкту в Чернігівській області Онищук Володимир: «Діалог – це завжди про довіру, без якої неможливо побудувати хороші та міцні стосунки як в родині, та і в громаді. Можна довго розмірковувати та розповідати про те що думка всіх важлива, потрібна, цінна…, але якщо так і не почати слухати, то це лише слова. Тому ми під час реалізації проекту будемо вчитися активно слухати, домовлятися та будувати довірливі взаємовідносини між владою та мешканцями громад Чернігівщини!»

В рамках проєкту «Лабораторії творчого діалогу» навчання практикам проведення діалогів загалом пройдуть 240 представників місцевого самоврядування з 12 регіонів України. Проєкт є однією з перших масштабних ініціатив впровадження діалогового підходу в застосуванні інструментів участі на місцевому рівні.

Ще статті по темі

Back to top button