Суспільство

Дикторка самаркандського радіо Цецилія Бану – з Чернігівщини

Дикторка самаркандського радіо – родом із Чернігівщини. Вона мала кілька імен і прізвищ: Цецилія Бакалейщик, Селсела Бану, Цецилія Бану, Цецилія Бану – Лахуті.

Народилася Цецилія Бенціанівна Бакалейщик у 1911 році у давньоруському місті Любеч, що на Чернігівщині. З дитинства захоплювалась східною культурою, здобула відповідну освіту – навчалася на курсах сходознавства, закінчила перське відділення Київського університету святого Володимира за спеціальністю «Іранознавство». У 1929 р., коли їй виповнилось 18 років, практично одразу після закінчення навчання, переїхала до Самарканда. Активно популяризувала перську історію та культуру під іменем Селсела Бану або Цецилія Бану, займалась перекладами персько-таджицької літератури, у т.ч. видатної пам’ятки, національного епосу іранських народів «Шах-наме».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи потрібні військовим домашні смаколики, плетені шкарпетки та окопні свічки: думка волонтерки з Чернігівщини

Крім цього, вона досконало оволоділа таджицькою мовою, що дало їй можливість працювати диктором на самаркандському радіо. У 23 роки отримала звання заслуженого працівника культури Таджикистану.

Тут вона познайомилась та вийшла заміж за Абулкасима Лахуті, національного поета Таджикистану, уродженця Ірану, який був професором класичної перської літератури та кореспондентом ряду тодішніх таджицьких газет. Була учасницею Другої світової війни, мала відповідні нагороди. Померла у 1998 р. у Москві. Діти нашої землячки також пішли стопами своїх батьків: стали відомими популяризаторами перської культури та історії.  

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична

Ще статті по темі

Back to top button