Суспільство

Директор парку «Міжрічинський» розраховує на підтримку обласної ради

На електронну пошту ЧЕline надійшов відкритий лист-звернення в. о. директора комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» Чернігівської обласної ради Сергія Кошового. В листі описана ситуація, що мала місце на минулій сесії обласної ради щодо виділення коштів на парк. Кошовий розраховує, що на наступній сесії дане питання отримає підтримку від депутатського корпусу.

Нижче наводимо прямий текст листа:

Чернігівщина – край унікальної природи, особливих людей і грандіозних можливостей!  Яскравим прикладом цього є екологічна перлина Сіверського краю — комунальний заклад «Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський»  Чернігівської обласної ради. Цей   Заклад було створено близько 10 років тому. Утім, було створено формально – лише на папері. Жодних умов та конкретних практичних кроків по розвитку й повноцінному функціонуванню цього природоохоронного об’єкту не було зроблено. На роки про екологічний заповідник забули. І лише завдяки Чернігівській обласній раді, нещодавно, справа дещо зрушила з «мертвого» місця!

Почали з головного – із формування концепції розвитку заповідного об’єкту та створення Адміністрації. Спільними зусиллями, дійсно розпочалися підготовчі роботи. Через конкурс було обрано керівника КЗ РЛП «Міжрічинський», затвердили штатний розпис, набрали штат. На організаційні моменти на Заклад були виділені кошти з обласного бюджету. РЛП дійсно почав оживати.

Нарешті, цього річ, в КЗ РЛП «Міжрічинський» приступили до якісного проектування і зонування,  розробки природоохоронної класифікації та визначення господарських зон. Але, для повноцінного функціонування Закладу, необхідна адміністративна будівля з власним науково-дослідним центром. Знайшли благодійника, який погодився безкоштовно передати на баланс парку колишнє адміністративне приміщення в селі Морівськ Козелецького району (входить в межі регіонального парку).

Щоб запрацювала Адміністрація РЛП «Міжрічинський», в будівлі необхідно було зробити капітальний ремонт. З проханням про допомогу ми звернулися до Чернігівської обласної ради. Проте, так трапилося, що окремі депутати на сесії Чернігівської обласної ради категорично відмовилися голосувати за виділення на це коштів,  аргументуючи це меркантильними підозрами і підмінюючи поняття. Дуже дивна позиція депутатів. Адже без створення належних умов і захисту територій,  РЛП не запрацює!  Ми не зможемо розвивати екологічний туризм, захищати червонокнижних тварин, боротися із браконьєрами, незаконними порубками,  залучати іноземні інвестиції в розвиток та збереження заповідного фонду без створення мінімальних умов.

Також,  була дивна дискусія з приводу виділення коштів для закупівлі спецодягу для працівників РЛП. Мабуть,  не варто пояснювати, що людям, які працюють в умовах дикої природи ПЗФ і проводять роботу по:

  • здійсненню охорону диких тварин і місць їх перебування у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду;
  • забезпеченню  порядку використання природних ресурсів;
  • забезпеченню додержання вимог щодо відвідування територій та об’єктів природно-заповідного фонду;
  • попередженню пошкодження лісових насаджень унаслідок незаконних рубок;
  • здійсненню заходів щодо запобігання виникненню, поширенню пожеж, інших надзвичайних ситуацій та їх ліквідації;
  • інформуванню відповідні державні органи про надзвичайні ситуації;
  • забезпеченню реалізацію заходів з профілактики та захисту природних комплексів від шкідників і хвороб у межах територій та об’єктів ПЗФ;
  • підтриманню належному стані межові та охоронні знаки, інформаційні аншлаги, квартальні та ділянкові стовпи, а також протипожежні споруди;
  • забезпеченні додержання режиму територій та об’єктів ПЗФ, у тому числі додержання вимог Проектів організації територій ПЗФ, на всій його території;

Сесія нам відмовила, і це безсумнівно ґрунтовний удар для розвитку природоохоронної справи на Чернігівщині. Це крок назад в екологічному концепті України. Не варто забувати, що КЗ РЛП «Міжрічинський» Чернігівської обласної ради  на другому місці в державі за територією серед РЛП.

Але ми не втрачаємо «віру» і сподіваємося, що на наступній сесії депутати все ж відповідально поставляться до нашої проблеми.

Змушений звертатися з відкритим листом до всіх Вас із проханням підтримки.

Хочеться вірити, що на наступній сесії Чернігівської обласної ради, вже не залишиться місця політичним непорозумінням, і Депутати допоможуть врятувати один із найбільших природоохоронних об’єктів ПЗФ України.

Тим паче, мова ведеться про невеликі грошові вкладення на фоні багатомільйонних програм. Ми не просимо колосальних грошей! Ми просимо нас підтримати на початкових етапах, дати старт повноцінному екологічному руху. Надалі ми зможемо самостійно розвиватися, залучати інвестиції, брати участь в екологічних грантах. Адже у Закладу є найдорогоцінніший скарб – заповідна природа, яку нам всім необхідно зберегти і захистити. Будемо рухатися покроково і працювати на результат. Але для цього потрібна мінімальний поштовх.

Природа – наша все! Збережімо її разом!

З повагою, в. о. директора комунальний заклад «Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» Чернігівської обласної ради. Сергій Кошовий

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button