Суспільство

Дистанційне навчання і проблеми з інтернетом: як навчаються учні сільських шкіл

Невдовзі буде майже місяць, як учні Чернігова й області перебувають на карантині. І якщо спершу новину діти сприймали із захопленням, то зрештою прийшло розуміння, що карантин – не канікули і навчатися доведеться.

Дистанційне навчання пройшло «тестовий» період і на сьогодні вже можна говорити про напрацьований алгоритм. Запущені та працюють електронні освітні платформи «МійКлас» і Google-клас, онлайн-портал «На урок», вчителі використовують сайти шкіл, для зворотного зв’язку з учнями та батьками – месенджери, також із 6 квітня стартувала Всеукраїнська школа онлайн від Міністерства освіти і науки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суцільні нерви та голодні діти: дистанційне навчання очами батьків

Здавалося б, створені всі умови, бери та вчися. Але отут і виникає питання: а чи у всіх учнів є та сама необхідна умова для дистанційного навчання – інтернет? Адже час від часу в соцмережах з’являється інформація, що по селах з інтернетом просто біда, й діти буквально вилазять на дерева, аби впіймати хоч слабенький сигнал й отримати чи відправити домашнє завдання.

У селах, розташованих поруч із містом, проблема з інтернетом відсутня. Наприклад, у Старому Білоусі, що в Чернігівському районі, провайдер забезпечує якісне покриття.

Як розповів журналістам ЧЕline директор Старобілоуської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Сергій Пархоменко, учні його школи навчаються дистанційно.

«Ми знаходимось поруч із містом, тому проблем з інтернетом нема. Діти і вчителі працюють. Не у всіх є технічна можливість навчатися через відсутність комп’ютера чи телефона. Наразі збираю інформацію про таких учнів, щоб вирішити це питання», – розповів директор Старобілоуської ЗОШ Сергій Пархоменко.

Проблем немає, зазначає і директор Трисвятськослобідського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, Киїнської сільської ради Андрій Головач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від сьогодні в Чернігові школярі розпочинають навчання

«Єдиний нюанс, якщо у дитини немає комп’ютера. Але виходу з такої ситуації поки немає: збиратися не можна, придбати – нема за що. Але таких небагато. Переважно є можливість займатися хоча б із телефона. Проте є й такі діти, які виїхали до бабусь-дідусів у села, і там нема інтернету. Як у такому випадку організуєш навчальний процес? Приїдуть, будуть відкривати листування і наздоганяти. По-іншому ніяк», — пояснює директор Трисвятськослобідського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Андрій Головач.

Водночас батьки сільських учнів розповідають, що вчителі знаходять вихід із ситуації за відсутності інтернету та гаджетів, телефонуючи кожному і пояснюючи, що робити. Так само телефоном діти звітують про виконану роботу.

Підтверджує це і начальник відділу освіти Городнянської міської ради Григорій Смоляр. Є такі випадки, де вчителька розвозить велосипедом по домівках завдання.

«У Городні проблем немає, поки все добре. У селі є проблеми тільки зі зв’язком. Не у всіх дітей є інтернет у сільській місцевості, поганий зв’язок. Із ситуації виходимо по-різному. В кого є зв’язок – по зв’язку, в когось – через вайбер. У кого які технічні можливості. Але таких, щоб не навчалися, немає. Ми тримаємо зв’язок, просили, щоб директори повідомляли. Всі працюють, стараються. Як воно спрацює, покаже час, після закінчення карантину», – підсумував Григорій Смоляр.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button